advertentie
  • Vlaardingen

Aanslag op woning loodgieter: ‘We zien dat er zelfgeknutselde explosieven worden gemaakt’

Weer een explosie aan het adres van een Vlaardingse loodgieter in de nacht van maandag op dinsdag. Deze keer weer bij zijn woning aan de Gretha Hofstralaan. De politie weet nog niet welk conflict er speelt. Wel is duidelijk dat het al de zesde aanslag, of poging tot aanslag, is op een gebouw of auto van de loodgieter.

Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

dinsdag 12 december 2023 17:58

De woning van de loodgieter was zaterdag op last van de burgemeester al gesloten, maar dit weerhield de aanslagplegers er niet van om een bom te plaatsen bij het lege huis. Burgemeester Wijbenga laat weten het vreselijk te vinden dat de bewoners van de Gretha Hofstralaan dit mee moeten maken. “Ik ben hier heel teleurgesteld over, dit is een te lange serie. Ik neem dit heel hoog op.”

“Wat we doen is al het mogelijke en dat is oproepen dat de buurt mee oplet en verdachte zaken meldt”, vertelt Wijbenga met een bezorgde blik. “We sluiten deze panden, maar dan is de burgemeester aan het einde van zijn repertoire.” De politie heeft een één uur na de aanslag een 26-jarige Rotterdammer aangehouden die mogelijk bij de aanslag in de nacht van 11 op 12 december betrokken was. “Of hij betrokken is geweest bij eerdere incidenten moeten wij nog onderzoeken”, vertelt een woordvoerder van de politie.

Cobra’s

Naast dat de aanslagen op dezelfde persoon gericht zijn is er nog een overeenkomst: bij alle (pogingen tot) aanslagen staat het explosief de cobra centraal. “We zien dat er heel vaak cobra’s worden gebruikt. We zien ook dat er zelfgeknutselde explosieven worden gemaakt. Daarin wordt vaak het flitspoeder uit cobra’s gehaald. Die cobra’s zijn daar daarom een belangrijke bron bij.”

Op 1 januari gaan SCHIE en Omroep Vlaardingen samen verder als streekomroep TWEE.