advertentie
  • Vlaardingen
  • Schiedam

Lang wachten op zwemdiploma: ‘wachtlijsten kunnen oplopen tot een jaar’

Veel van ons hebben er wel een, of misschien zelfs meerderen: een zwemdiploma. Toch is dat deze dagen steeds minder vanzelfsprekend. De wachtlijsten voor zwemlessen zijn lang. Ook in onze regio. In Vlaardingen duurt het minimaal 6 maanden voordat kinderen voor het eerst het water in gaan. In Schiedam is dat 9 maanden. “Ligt grotendeels aan de wensen van ouders.”

Dennis Koorevaar

door Dennis Koorevaar

woensdag 13 december 2023 17:43

“Een wachtlijst is onoverkomelijk” stelt Eduard Leurs, betrokken bij zwembad De Kulk in Vlaardingen. Hij vertelt dat het deels ligt aan de wensen van ouders en aan het moment wanneer zij hun kinderen aanmelden. “Er zijn ouders die hun kinderen van drie jaar al aanmelden, dan sta je minimaal al een jaar op de wachtlijst. Veel mensen geven dat binnen de familie weer door en dat is wel een vervuiling van de lijst.”

Ook de vraag wanneer de ouders hun kind willen laten lessen, is van invloed. Als je, volgens Eduard, een voorkeur hebt voor een bepaalde dag, dan kan dat invloed hebben op hoe lang je moet wachten. “Ben je wat flexibeler wacht je maximaal vier à vijf maanden. Op dit moment volgen er zo’n 900 kinderen zwemles en staan er rond de 250 op de wachtlijst."

Ook in Schiedam hebben zowel Zwembad Groenoord, als Zwembad Zuid te maken met wachtlijsten. Locatiemanager Jordi Bons laat weten dat de wachtlijsten variëren tussen de één tot zes maanden. Dat is volgens hem ook afhankelijk van welke dagen er gezwommen wordt. “Optisport heeft een interne opleiding opgezet waar nieuwe collega’s in zes maanden en tijdens het werk een opleiding kunnen volgen tot zweminstructeur. Deze opleidingen starten elk kwartaal.”

Schoolzwemmen

Daarbij is ook het schoolzwemmen in veel delen van het land afgeschaft. In Vlaardingen is de situatie anders. Daar kunnen scholen op vrijwillige basis nog mee doen aan het schoolzwemmen. De gemeente speelt daar ook een rol in. Tegelijkertijd is het ook een derde gymuur voor scholen in de buurt. “Wat positief is, en in die zin zou ik wel een voorstander zijn van schoolzwemmen, is dat kinderen weer meer gaan bewegen. Maar het draagt niet bij aan de oplossing om de wachtlijst te verkorten.” Jordi Bons vult aan: “In Schiedam zijn al scholen die dit op eigen initiatief bij ons doen, maar er is geen gemeentebrede organisatie van schoolzwemmen. In buurtgemeenten zien we wel dat dit werkt.”

Kinderen halen op 4 of 5-jarige leeftijd een zwemdiploma, geeft Eduard aan. “Het schoolzwemmen begint vaak in groep 4 of 5 als kinderen 7 of 8 jaar zijn. In die zin gaat het schoolzwemmen niet voor een oplossing zorgen. De oplossing zit hem echt in dat ouders de verantwoordelijkheid nemen om hun kinderen op zwemles te doen.”

Op 1 januari gaan SCHIE en Omroep Vlaardingen samen verder als streekomroep TWEE.