advertentie
  • Schiedam
  • Vlaardingen

Zo verschillend zijn we niet: handel en historie aan de haven

Op het eerste oog veel strijd, maar Schiedam en Vlaardingen zijn eigenlijk twee steden die verrassend veel op elkaar lijken. Zo hebben beide steden ongeveer evenveel inwoners, hebben ze beide één vrouwelijke burgemeester gehad en loopt de Hoekse Lijn door beide steden. Ook is er nog een overeenkomst. Schiedam en Vlaardingen hebben vanaf 1 januari 2024 dezelfde omroep, genaamd Twee. Nog meer interessante feitjes, weetjes en overeenkomsten over de haring- en jeneverstad komen terug in deze serie: ‘Zo verschillend zijn we niet.’

redactie

door redactie

zondag 17 december 2023 11:15

De Oude Haven en de Lange Haven, twee havens die in het verleden veel betekende voor de haring- en jenevergeschiedenis van de steden. De Korenbeurs en de Visbank zijn de meest duidelijke voorbeelden van deze geschiedenis. Tot op de dag van vandaag herinneren deze gebouwen ons nog steeds aan die geschiedenis.

Aan deze havens zijn nog tal van andere interessante bouwwerken en musea terug te vinden, maar ook bijzondere constructies die het straatbeeld bepalen. Één van deze bijzondere constructies is de Appelmarktbrug. Een brug gebouwd in 1860, die nog steeds operationeel is. In Vlaardingen is de Stadskraan terug te vinden, maar dat is niet de eerste stadskraan van de stad. De eerste dateert al uit 1625, waarna er nog zeven werkzame kranen volgden. In 1994 werd er een replica van geplaatst, die door houtrot in 2013 weer moest worden weggehaald. De laatste kraan, die nu nog steeds te bewonderen is in de stad, werd drie jaar geleden neergezet.