advertentie
  • Vlaardingen

Energielabels Vlaardingse sociale huurwoningen zien er goed uit, maar nog genoeg werk aan de winkel

Het wordt weer kouder en dat betekent dat steeds vaker de verwarming thuis aan zou moeten. Door de hoge energieprijzen kan het voor veel mensen te duur zijn om die verwarming aan te zetten. Waterweg Wonen is de grootste woningcorporatie in Vlaardingen en heeft een taak vanuit de Rijksoverheid om woningen te verduurzamen en heeft al stappen gemaakt. Door verduurzaming zou er minder dure energie nodig zijn om de ijspegels van de neuzen te houden.

Energielabels Vlaardingse sociale huurwoningen zien er goed uit, maar nog genoeg werk aan de winkel
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

dinsdag 19 december 2023 17:01

Teamleider techniek Wilfred Gerritse van Waterweg Wonen kijkt terug naar 2008 toen de energielabels het leven in werden geroepen. Toen werden woningen voor het eerst beoordeeld met een letter op hoe energiezuinig ze zijn. “Best snel hierna kwamen de eerste prestatieafspraken in de sector en wij hebben dat gezien als opdracht.” Één van de plekken waar het in die tijd volgens Waterweg Wonen niet goed ging was de Hoofdstedenbuurt. In die wijk had meer dan de helft van de woningen het laagste bestaande label G. “Die was donkerrood in onze grafieken, hier moest wat gebeuren. Nu hebben veel van die woningen label A kunnen krijgen.”

In 2008 waren ook in de rest van Vlaardingen energielabels D en E de norm bij Waterweg Wonen. Sinds 2008 heeft de corporatie dit om weten te keren. Daarbij zijn energielasten voor bewoners volgens Gerritse gedaald door de betere isolatie in de woningen.

bron: Waterweg Wonen

Toch heeft verduurzamen voor bewoners ook gevolgen. Zo mogen corporaties de huurprijzen verhogen na verduurzaming van het huis. Per verduurzamingsactie stijgt een woning met een aantal punten, op basis van die punten mag de huur van een woning stijgen. “We hebben in de beginperiode van renovatie huurverhogingen doorgevoerd, maar dat was eigenlijk vooral gecombineerd met een kwaliteitsslag. Vanuit wetgeving mochten wij de huur met honderd euro verhogen, maar we deden er maar 10 euro bovenop”, aldus Gerritse. “Aan de Burgemeester Pruissingel hebben wij de hele gevel van nieuwe isolatie voorzien en zonnepanelen op het dak gelegd. Maar wij vroegen alleen maar een bedrag dat de kosten voor de zonnepanelen kon dekken.”

Gerritse merkt op dat de grote verduurzamingsslag mogelijk is, omdat zij onderhoud altijd combineren met het verduurzaming van een huis.  “Vaak zie je dat corporaties met verschillende programma’s werken, zo heb je iemand die over de ketels gaat en iemand voor het schilderwerk. Bij ons is alles bij elkaar en daardoor kunnen wij veel combineren.” Door het combineren van onderhoud aan de woning met isolatie programma’s kon er meer subsidie aangevraagd worden, volgens Gerritse. Daarnaast zorgt het combineren van onderhoud ook al voor een kostenbesparing, volgens de teamleider techniek. “Er hoeven maar één keer mensen langs te komen.” 

West- en Oostwijk

Toch halen nog steeds een gedeelte van de woningen het minimum van energielabel B niet. Gerritse spreekt van zo’n tweehonderd woningen die vallen onder de energielabels E, F en G. “Het gros van deze woningen wordt gesloopt, daarnaast zijn er ook nog een aantal woningen waarvan mensen niet aan de dakisolatie en dubbelglas willen. Een aantal van deze bewoners hebben zelfs nog een geiser in hun woning. Dit zorgt voor een slecht label.”

De slechte woningen komen volgens de teamleider techniek vooral in de Westwijk en de Oostwijk voor. “Wij zien de lage labels nog in bijvoorbeeld de 2e van Leyden Gaelstraat en de Van Wesembekestraat. Met de woningen in de van Wesembekestraat zitten wij in een spagaat. Deze woningen staan op een wat langere termijn op de agenda om te slopen. Wij willen daar geen keldergangen isoleren en gaskachels vervangen, omdat ze voor sloop staan.” Dit is volgens Waterweg Wonen verloren geld, dat niet in andere huizen geïnvesteerd kan worden. 


De Van Wesembekestraat

Bewoners van een energiezuinige woning betalen meer huur dan bewoners van een woning die slechter geïsoleerd is. “Als je nieuwbouw ingaat betaal je rond de 740 euro, terwijl de woningen aan de Van Wesembekestraat rond de 500 euro huur zitten.” Volgens Gerritse kan een bewoner met dit huurprijsverschil de energierekening betalen en blijft er over het algemeen nog extra geld over. 

Toekomst

Het nieuwe doel van de corporatie is om richting 2030 steeds meer woningen aardgasvrij te maken. “We focussen niet meer zo op het energielabel, maar zoeken meer naar een lage energievraag in de woning. Dit gaat minder over het label van de woning, maar het idee is dat er minder energie opgewekt hoeft te worden voor één huis.”

Op 1 januari gaan SCHIE en Omroep Vlaardingen samen verder als streekomroep TWEE.