advertentie
  • Schiedam
  • Vlaardingen

Maeslantkering voor het eerst ooit automatisch gesloten vanwege hoge waterstand, kades in Schiedam weer snel droog

Donderdagavond is de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg voor het eerst ooit (sinds de opening in 1997) volledig automatisch gesloten vanwege hoogwater. Rond 22.00 was de kering volledig gesloten en gaat naar verwachting pas rond 06:00 uur weer open. De kering sluit geheel automatisch zodra er een waterstand van drie meter boven NAP wordt bereikt.

Maeslantkering voor het eerst ooit automatisch gesloten vanwege hoge waterstand, kades in Schiedam weer snel droog
Foto's en bron: Flashphoto
redactie

door redactie

donderdag 21 december 2023 23:26

De deuren van de kering zijn ieder 210 meter lang, 22 meter hoog en 15 meter diep in de Maeslantkering lopen vol water en zakken dan naar de bodem van de Nieuwe Waterweg. De Maeslantkering heeft de grootste beweegbare delen van alle waterkeringen ter wereld.

Buiten de jaarlijkse functioneringssluiting is de Maeslantkering twee keer eerder gesloten geweest, in 2007 en 2018, maar toen was de kritieke waterstand tijdelijk verlaagd naar 2,6 meter boven NAP om te zorgen dat de kering zou gaan sluiten. Vanavond was de allereerste keer ooit dat de sluiting volledig geautomatiseerd sloot.

foto2

De kades rondom de Maasboulevard zijn donderdagavond korte tijd onder water komen te staan. Na de sluiting van de Maeslantkering zakte het waterpeil echter al weer snel en was de weg weer begaanbaar. De verwachte extreem hoge waterstanden werden niet meer bereikt door de sluiting van de kering.