advertentie
  • Schiedam
  • Verhaal van Schiedam

Twee parels van het Nieuwe Bouwen – Aflevering 5 van ‘Het Verhaal van Schiedam – de podcast’

De HEMA-flat is bij veel Schiedammers bekend, al heet het pand eigenlijk Singelwijck en is de oude glorie er wel vanaf. Even verderop staat het opvallende gele gebouw waar oorspronkelijk de HAV Bank zat. Architectuurhistoricus Marcel Teunissen vertelt in de vijfde aflevering van ‘Het Verhaal van Schiedam – de podcast’ waarom dit zulke bijzondere exponenten van het Nieuwe Bouwen zijn. 

redactie

door redactie

vrijdag 22 december 2023 11:00

Deze term staat voor een periode van stevige vernieuwingen in de architectuur en volgens Teunissen zijn er in Nederland nauwelijks betere voorbeelden van te vinden dan de diverse panden die op en rondom de Schiedamse Koemarkt staan. In deze aflevering zoomt hij in gesprek met presentatoren Vincent en Reinard in op de twee al genoemde gebouwen. Wie waren de architecten? Wat was de HAV Bank voor een bedrijf? Had de HEMA inderdaad beweegbare etalages, en afweergeschut op het dak in de Tweede Wereldoorlog? En hoe zijn deze bijzondere gebouwen er anno nu aan toe? Dat en nog veel meer komt in een klein half uur allemaal aan bod.Serie 2: Schiedamse verenigingen

Van de eerste serie van het ‘Het Verhaal van Schiedam – de podcast’ verschijnt elke twee weken een nieuwe aflevering. De laatste in de reeks over bijzondere gebouwen wordt op vrijdag 6 januari 2024 gepubliceerd. Na een korte pauze pakken de makers de draad begin 2024 weer op met serie 2, die zal gaan over Schiedamse verenigingen. Heb je suggesties, vooral voor sprekers die leuk en goed over een vereniging kunnen vertellen? Stuur dan een berichtje aan verhaalvanschiedam@gmail.com.