advertentie
  • Schiedam

'Iedereen is welkom om mee te dromen'

Nog vijf dagen, dan worden SCHIE en Omroep Vlaardingen samen één: Twee. In vijf verhalen van oud-stadsdichter van Schiedam Yvette Neuschwanger maakt de Vlaardinger al vast kennis met Schiedam.

'Iedereen is welkom om mee te dromen'
Yvette Neuschwanger

door Yvette Neuschwanger

woensdag 27 december 2023 11:00

Vandaag deel 1: Een rijke stad

Of ik de stad ‘maar even wil voorstellen’. Geen probleem natuurlijk. Als geboren en getogen Schiedamse doe ik dat maar al te graag. Niet door jullie wijk voor wijk mee te nemen in hoe Schiedam geografisch in elkaar steekt. Niet interessant, gaat niemand onthouden en als je het al wilt weten dan had je het allang aan Google gevraagd, toch? Nee, ik kies ervoor jullie kennis te laten maken met de verschillende kanten van onze stad.

Zo weten maar weinig mensen hoe rijk Schiedam eigenlijk is. En dan heb ik het niet over de gemeentelijke begroting, maar over het enorme maatschappelijke kapitaal dat onze stad bezit. Door Schiedammers beheerd en vergaard. Vaak niet zichtbaar, maar oh zo onbetaalbaar!

Zonder alle initiatieven hier tekort te doen, licht ik er vol trots een aantal uit. Zoals De Buurtvrouw, waar je terecht kunt voor een createa, buurtbakkie of -prakkie. Het is een warme en inspirerende plek waar door middel van diverse activiteiten buren samen worden gebracht. Een plek die tegelijkertijd werk- en leermogelijkheden biedt aan mensen met een beperking of psychische kwetsbaarheid. Maar eigenlijk iedereen met een afstand tot de arbeid of sociale markt, mensen die alleen zijn of samen iets willen doen. En alle andere buren: iedereen is welkom om met hen mee te dromen, denken en vooral doen. Mooier wordt het niet hoor mensen.

Op steenworp afstand zit -in Schiedam Zuid- de stichting J&S projecten. Dat staat voor jongeren en senioren (lekker duidelijk, lekker Schiedams). Zij bieden activiteiten voor jongeren én senioren en zoeken hier dan ook vaak de verbinding in. Uitvinders ook van de behoeftelijn: een kleine knop waarmee senioren eenvoudig met de stichting in contact kunnen komen. Met een simpele druk op de knop halen ouderen ‘een gelukje’ binnen dat kan bestaan uit het doen van een boodschap, een klusje of zomaar een praatje.

En zo hebben we nog talloze andere initiatieven. De vrijwilligers van de Stichting Net Niet Genoeg bijvoorbeeld. Opgericht voor mensen die letterlijk net niet genoeg hebben en op of onder de armoedegrens leven. Ze zamelen spullen in, maar organiseren ook acties waarbij er bijvoorbeeld nieuwe schoenen voor kinderen worden aangeschaft. Of een eindejaarsactie met een goedgevulde boodschappentas voor huishoudens die het goed kunnen gebruiken.

Zoals gezegd, ik licht er maar een paar uit, maar Schiedam is nog zoveel rijker dan alleen dit rijtje. Onze enthousiaste Rotary met acties het hele jaar door, de onvermoeibare vrijwilligers in de diverse buurtcentra, en alle Schiedammers die meewerken en -helpen waar het kan. Want ook dat is Schiedam: we staan voor elkaar klaar. In het groot -georganiseerd en wel- en in het klein. Hoe rijk kun je zijn?

 

yvette
Foto: Yvette Neuschwanger