advertentie
  • Schiedam

'Exposities waar je je vingers bij kunt aflikken'

Nog vier dagen dan worden SCHIE en Omroep Vlaardingen samen één: Twee. In vijf verhalen van oud-stadsdichter van Schiedam Yvette Neuschwanger maakt de Vlaardinger al vast kennis met Schiedam.

'Exposities waar je je vingers bij kunt aflikken'
Yvette Neuschwanger

door Yvette Neuschwanger

donderdag 28 december 2023 11:00

Vandaag deel 2: Een culturele stad

Als voormalig stadsdichter van onze prachtige stad, doet het me goed om te horen dat ook Vlaardingen weer een stadsdichter krijgt. Hier neemt in 2024 Kershawn Rijssel het stadsdichtersstokje over, en ik ben heel benieuwd wat hij ons gaat brengen. Onder het pseudoniem KMR was hij eerder al Schiedams troef als finalist tijdens de NK Poetry. Sinds een paar jaar hebben wij namelijk in Schiedam een Poetry slam, kom vooral eens kijken in (de mooiste) bieb tijdens een van de voorrondes.

Sowieso bruist het van de cultuur in onze mooie stad. Of eigenlijk moet ik zeggen ‘borrelt’. In de zomermaanden (vanaf juni volgens mij) kun je in het Julianapark genieten van muziek en performances, een unieke belevenis.

Natuurlijk hebben we ook gewoon een ‘indoor’ theater. Wat zeg ik, we hebben er 2. Het grote theater aan de Schie en haar kleine zusje het Wennekerpand (waar je ook van films kunt genieten trouwens). Met een programmering waar je elk seizoen weer u tegen zegt. En waar je ook kunt genieten van het stadsgezelschap De Stokerij. Voorstellingen van De Stokerij zijn herkenbaar en toegankelijk voor alle lagen van de bevolking, zo is te lezen op hun website. En ik kan uit eigen ervaring zeggen dat dat klopt. Met Schiedam als ‘thuis’ en inspiratie, zijn de mooiste grote producties gemaakt (mét Schiedammers), maar ook pareltjes van intieme voorstellingen op bijzondere locaties.

Locatietheater kom je vaker tegen in ons stadje, want ook KNAP (en ander gezelschap) speelt regelmatig haar voorstellingen op onverwachte locaties. Laat ik ook toneelvereniging Apollo nog noemen en je hebt een beetje een beeld van wat er in Schiedam allemaal aan verborgen talent nog aan het rijpen is.

Kunst en cultuur, het past de Schiedammer als een jas, al zullen de meesten dat misschien ontkennen. Want het klinkt voor veel mensen toch als iets elitairs. Maar niet hier. Hier hebben we een Stedelijk museum voor en door de stad. Met (in het verleden) exposities waar je letterlijk je vingers bij af kon likken, er werd een boksring geplaatst waar de directeur het opnam tegen een kunstenaar, zomers werd het een plantenhotel…kortom, niet een alledaags museum dus. Er is ook een stadsgalerij, die gemaakt wordt samen met de stad. Iedereen kan zijn of haar idee kwijt, niets is te gek, het museum gaat graag het gesprek (en de uitdaging) aan. Hoe tof is dat? Doordeweeks is er een lunchbuffet in de kapel van het museum met lokale producten uit Schiedam en omgeving. Waarbij ze werken via een ‘betaal wat je het waard vindt-systeem’.

Eigenlijk is dit nog maar een kleine greep uit ons culturele aanbod. Ik ben niet eens toegekomen aan Stichting KunstWerkt, waarin een grote groep kunstenaars uit Schiedam en omgeving is verenigd en die per jaar zo’n tiental tentoonstellingen organiseert en daaraan gerelateerde activiteiten. Of de galerie van Jacques Tange, Schiedams bekendste kunstenaar wellicht. Wat dat betreft is een column altijd te kort om alles uit te lichten. Jammer wel, anders had ik graag nog iets over het Schreiershuisje verteld, aan de Maasboulevard. Waar iedere paar maanden een andere kunstenaar de vrije hand krijgt. Nou ja, dan moeten jullie er zelf maar eens gaan kijken. Er zit niets anders op.

yvette
Foto: Yvette Neuschwanger