advertentie
'Proost, op onze kleurrijke geschiedenis'
Nog drie dagen dan worden SCHIE en Omroep Vlaardingen samen één: Twee. In vijf verhalen van oud-stadsdichter van Schiedam Yvette Neuschwanger maakt de Vlaardinger al vast kennis met Schiedam.
door Yvette Neuschwanger
vrijdag 29 december 2023 11:00
Vandaag deel 3: Een historische stad
Als je vanaf de snelweg het centrum van Schiedam binnenrijdt kun je niet om haar heen: bij de resten (oké, oké…ruïne) van Huis te Riviere staat het standbeeld van Aleida van Holland. Van wie? Van de vrouw die ons mooie Schiedam ooit stadsrechten gaf. In 2025 alweer 750 jaar geleden. En dat gaan we vieren natuurlijk, maar over de feestjes heb ik het een andere keer.
Terug naar de geschiedenis. Of liever misschien naar het heden, waar nog heel veel historie te vinden is van wat ooit Zwart Nazareth heette. Een naam die we danken aan de roetdampen van de jeneverindustrie die over de stad neerdaalden. Voor echt goede informatie, tips voor leuke wandelingen of andere uitjes rondom de historie van de stad, kun je het beste even bij het I-punt langsgaan, dat ik gewoon nog steeds VVV blijf noemen trouwens, maar dit terzijde.
Zo’n bezoekje is op zichzelf genomen al een reis terug in de tijd, want dit informatiepunt is gevestigd in de Oude Waag, tegenover het oude stadhuis. Geen heksenwaag, wat je misschien gelijk denkt, maar de waag waarmee goederen en grondstoffen werden gewogen, zoals kaas, boter en natuurlijk jeneverbessen. Enfin, die waag is nu het vertrekpunt voor menig historische wandeling.
Op de Grote Markt (het plein waar je direct op uitkomt als je de Waag uitstapt) zijn twee gedenktegels terug te vinden. Een is er nog maar net dit jaar gelegd en herdenkt de 2 Schiedamse vrouwen die den de geschiedenis van de heksenprocessen in ons land veranderden door na een beschuldiging in hoger beroep te gaan. De andere gedenktegel is voor Jillis Bruggeman. Hij was in 1803 de laatste man die door een Nederlandse rechter ter dood werd veroordeeld voor homoseksualiteit. Wrang feitje: de tegel met inscriptie bevindt zich op exact de plek waar de galg van Jillis stond.
Voordat dit nu een heel depressief stukje wordt (maar ja, het hoort er nu eenmaal bij), nodig ik je uit om vanaf de Grote Markt richting de Korenbeurs te wandelen. In deze voormalige koopmansbeurs bevindt zich de mooiste bieb van Nederland (vind ik dan hè) met prachtige binnentuin. Vanaf hier kun je heel mooi wandelen langs/over onze havens. Vergeet Anton Pieck, wij hebben de havens en oude binnenstad, decor van menig Nederlandse filmklassieker (Kruimeltje, Minoes….ik bedoel maar)
Ontdek de vismarkt, het oude coöperatiewinkeltje met minimuseum, de Havenkerk of bezoek een van onze oude molens. En wil je de historie van Schiedam vanaf het water ontdekken (ja! Dat wil je!), stap dan vooral in de fluisterboot en laat je meevoeren, terug in de tijd. We vertellen je maar al te graag over ons zakkendragersverleden en hoe er door de mannen gedobbeld werd om werk voordat de boten binnenkwamen.
Kortom, historie genoeg in onze mooie stad. Soms heel zichtbaar, soms echt een gevalletje ‘dat moet je weten’. Gelukkig hebben we een historische vereniging, die elke keer weer andere elementen uitlicht, bijvoorbeeld met een tentoonstelling in ons Jenevermuseum. Waar je op zeker heen moet als je onze stad wilt leren kennen.
Want zeg je Schiedam, dan zeg je jenever. Je komt niet voor niets overal in onze binnenstad oude drankreclames tegen, geschilderd op onze gevels.
Ik zeg: proost! Op onze kleurrijke geschiedenis.
Foto: Yvette Neuschwanger