advertentie
  • Schiedam

'En toen gebeurde een klein wondertje'

Nog twee dagen dan worden SCHIE en Omroep Vlaardingen samen één: Twee. In vijf verhalen van oud-stadsdichter van Schiedam Yvette Neuschwanger maakt de Vlaardinger al vast kennis met Schiedam.

'En toen gebeurde een klein wondertje'
Yvette Neuschwanger

door Yvette Neuschwanger

zaterdag 30 december 2023 11:00

Vandaag deel 4: Een feestelijke stad

In 2025 vieren we een goed feestje hier in Schiedam. Dan heeft onze stad namelijk 750 jaar stadsrechten, een mijlpaal! Hoe de plannen er voor dat feestjaar uitzien? Ik heb nog geen idee. Ik weet wel dat heel veel Schiedammers ideeën en wilde plannen hebben aangeleverd om er een onvergetelijk feestjaar van te maken. Maar we hoeven natuurlijk niet te wachten op 2025 om een feestje te vieren natuurlijk. Dat kunnen we hier heel goed, het hele jaar door.

Zo hebben we sinds twee jaar het IDDF. Het International Dutch Distillers Festival. Een hele mond vol en dan nog in het Engels ook. Dus zeggen wij als Schiedammers gewoon IDDF. Wel zo makkelijk. Een week lang is er van alles te doen rondom het thema gedistilleerd. Restaurants bereiden de meest bijzondere creaties met drank. En cultuur en gedistilleerd komen samen tijdens verrassende evenementen op bijzondere locaties. Met als klapstuk twee dagen ‘IDDF in concert’, met diverse artiesten uit het land. Aanradertje wel.

In het oudste stadspark van Nederland, de Plantage, vindt tijdens/aansluitend aan IDDF ook het festival ‘Proef de Plantage’ plaats. Voor iedereen die houdt van muziek en (klein)kunst in een ongedwongen sfeer en binnen een intieme setting.

Je merkt het misschien al, waar we vroeger alles een ‘feest’ noemden, zijn we lekker hip gaan doen met het woordje festival. Alsof onze feestjes dat nodig hebben…welnee. Maar voor het TOOST Foodtruckfestival snap ik het wel. Allitereert gewoon lekker.

Als je vraagt naar mijn favoriet, dan zeg ik zonder nadenken ons Suikerzoetfestival. In de maand november kun je -dankzij talloze vrijwilligers!- op de meest bijzondere plekken, de meest bijzondere films bekijken. Zo mocht ik al eens Johnny Depp op het witte doek zien in de Grote- of Sint Janskerk en een Nederlandse rolprent in de Havenkerk. Onvergetelijke ervaringen, telkens weer. En gewoon gratis hè mensen! Al is het wel zo sympathiek om een donatie te doen, zodat initiatiefnemer Edwin van der Spek (ik noem maar gewoon even man en paard, want hij verdient het) het volgend jaar gewoon weer kan neerzetten. Schiedam kan niet zonder (ik in ieder geval niet).

In december hebben we sinds kort dan ook nog het Dickens Festijn, waar acteurs en figuranten in Dickens klederdracht de bezoekers vermaken in het historische decor van onze stad. Met straattoneel met Schiedamse twist. Er is muziek, kinderactiviteiten, oude ambachten, zangkoren. En natuurlijk een kerstmarkt.

De reuzen van onze stad vieren ook elk jaar een klein feestje op Nationale Molendag, maar het feest waar we in Schiedam het meest van houden, dat iedereen kent…dat zijn toch wel de Brandersfeesten. Een evenement in september dat plots een stille dood stierf dit jaar toen het bestuur van Stichting De Brandersfeesten opstapte. Onbegrijpelijk. Schiedam zonder Brandersfeesten. En toen gebeurde er opeens een klein wondertje….

Oh. Volgens mij heb ik hiermee per ongeluk een cliffhanger ingebouwd naar mijn laatste column. Die mag je dus niet missen!

yvette
Foto: Yvette Neuschwanger