advertentie
  • Schiedam

'Een stad waar je chocolade uit de muur kunt trekken'

Nog één dag dan worden SCHIE en Omroep Vlaardingen samen één: Twee. In vijf verhalen van oud-stadsdichter van Schiedam Yvette Neuschwanger maakt de Vlaardinger al vast kennis met Schiedam.

'Een stad waar je chocolade uit de muur kunt trekken'
Yvette Neuschwanger

door Yvette Neuschwanger

zondag 31 december 2023 11:00

Vandaag deel 5 en slot: Een ondernemende stad

Niet lullen, maar poetsen. Dat is wel een beetje het credo hier in de stad. En daarmee is Schiedam dus een heel ondernemende stad. Voorbeeldje? Doen we!

Weet je nog de cliffhanger van gister? Over onze Brandersfeesten en hoe die ophielden te bestaan? Die komen dus gewoon weer terug volgend jaar! Dit jaar -toen bekend werd dat het bestuur van de Brandersfeesten was opgestapt- hadden Schiedamse ondernemers er al voor gezorgd dat er een alternatief feestje kwam, zodat we in september niet helemaal in een zwart gat zouden vallen. Het werd Schiedam Live! met artiesten en muziek. Supertof alternatief, maar geen Brandersfeesten.

Diezelfde ondernemers hebben de koppen bij elkaar gestoken en met elkaar en anderen een nieuw bestuur gevormd. En dus komen de Brandersfeesten in 2024 gewoon weer terug. Over niet lullen maar poetsen gesproken!

Actieve ondernemers zitten trouwens niet alleen in de binnenstad hoor. Onze stad kent zo’n vier ‘grotere’ winkelgebieden: het centrum, Hof van Spaland, winkelstraat de Nolenslaan en winkelstraat De Groenelaan. Waar je stuk voor stuk ondernemers vindt die ervoor zorgen dat de winkelstraat/het winkelgebied leeft. Met een heel divers aanbod en veel extra activiteiten.

En wat ik zelf echt wel heel tof vind…wij hebben niet één maar gewoon twee boekhandels in Schiedam! Zowel het Schiedams Boekhuis (centrum) als Post Scriptum (Spaland) organiseren diverse literaire activiteiten in hun winkels. Ik hou er van.

Wij zijn een stad waar je de chocolade uit de muur kunt trekken (dank Bonte Koe!), waar maar liefst twee orkesten zijn opgericht voor mensen met een beperking (De Rolantino’s en De Erkertjes) en waar we prachtige plekken hebben waar mensen initiatieven kunnen ontwikkelen. Zoals culturele broedplaats De Sodafabriek, dé locatie ook voor trouwfotografie. Het terrein van de Glasfabriek waar je nu onder andere een bierbrouwer vindt. Of de speakeasy bar van Loopuyt Gin, waar je niet zomaar terecht komt trouwens, maar eigenlijk wel geweest moet zijn.

Er is trouwens ook zat wat je zelf kunt ondernemen in ons stadje. Als je de hysterische gele stippenroute vanaf station Schiedam Centrum volgt, kom je terecht bij ons Leisure Centrum. Wat eigenlijk gewoon een heel ingewikkelde naam is voor ‘hier zitten alle leuke dingen bij elkaar’. Van een bioscoop tot aan restaurants, van een glow in the dark golfbaan tot aan casino. En buiten kun je gebruik maken van het gratis fitnesspark of lekker klimmen in de openbare boulderbaan buiten.

Maar dat hoeft natuurlijk niet. En dat is ook zo mooi aan Schiedam. Er is zóveel, dat we het zelf vaak niet meer zien. Daarom hoop ik dan ook dat ook Schiedammers hebben meegelezen met mijn spreekbeurt-in-vijf-delen en hun stad een beetje herontdekken.

Want jemig jongens, wat is ze mooi!

yvette
Foto: Yvette Neuschwaner