advertentie

'Burgemeester met een hart voor de stad'

Nog vier dagen dan worden SCHIE en Omroep Vlaardingen samen één: Twee. In vijf verhalen van oud-stadsdichter van Vlaardingen Look J. Boden maakt de Schiedammer al vast kennis met Vlaardingen.

'Burgemeester met een hart voor de stad'
Look J. Boden

door Look J. Boden

donderdag 28 december 2023 11:00

Vandaag deel 2: Meesterlijk

Vlaardingen heeft in haar roemruchte geschiedenis een flink aantal burgemeesters mogen verwelkomen. Als we de boeken erop naslaan, tellen we er sinds de zeventiende eeuw al gauw zo’n 34. De huidige burgemeester heet Bert Wijbenga, een joviale man met enerzijds een natuurlijk gezag en anderzijds een heel menselijk gezicht, dat hij graag laat zien aan de Vlaardingse bevolking. Met name in 2023, toen Vlaardingen 750 jaar stadsrechten vierde, liet hij zich kennen als een ware stadsmarketeer.

Zoals in elke stad zijn de meeste burgemeesters mannen en vrouwen die komen en gaan, die niet al te veel noemenswaardig opzien baren. Toch mag Vlaardingen best een beetje trots zijn op een aantal van haar eerste burgers. Zo kwam de stad in 2002 positief in het nieuws met de allereerste gekozen burgemeester van Nederland, Tjerk Bruinsma. Na een aantal gedegen maar vrij onopvallende politici, woei er met Bruinsma aan het roer een frisse wind door het stadhuis en daarmee ook door de stad.

Eén van zijn illustere voorgangers was Jan Heusdens, die 28 jaar lang de scepter zwaaide, van 1947 tot en met zijn pensioen in 1975. Hij was een voorstander van een gezonde groei van de lokale economie en daarmee de transformatie van haringstad naar industriestad. Want wat de conservatievere Vlaardinger niet kon bevroeden, was dat de haringvisserij na de Tweede Wereldoorlog in een neerwaarste spiraal zat. Heusdens zag mogelijkheden in de zelfstandige ontwikkeling richting industriestad, alsook in de facilitaire rol die veel Vlaardingers hadden in de Europoort.

Tijdens de ambtsperiode van Heusdens had of kreeg Vlaardingen grote bedrijfsnamen binnen de stadsgrenzen. Internationaal opererende bedrijven als Madern en Fontijne Holland hadden er hun hoofdkantoren. Aan de Deltaweg, die evenwijdig loopt aan de Maas, stonden lange tijd opslagtanks van de Shell. Bekende merken als Omo, Sunil, Lux en Andy kwamen uit de koker van Unilever, dat één van haar 5 laboratoria in Vlaardingen had gevestigd, naast de zeepfabriek die er in het begin van de twintigste eeuw al verrees.

In het in 1955 met Marshallhulp opgerichte Delta Hotel, dat nog altijd prominent aan de Maasboulevard pronkt, werden de eerste contouren geschetst van de Beneluxtunnel. Hoewel er vanuit de landelijke overheid flink werd tegengesputterd, maakte burgemeester Heusdens het mogelijk om tot een bouwconsortium te komen, waarvan hij voor het gemak zelf de president-commissaris was. Met de opening ervan was de stad verbonden met de Europoort, wat een enorme stimulans gaf aan de Vlaardingse welvaart. Een meesterlijke zet van een burgemeester met een hart voor de stad.


Foto: Look J. Boden