advertentie
  • Vlaardingen

'Giganten die hun medailles meer dan waard zijn'

Nog één dag dan worden SCHIE en Omroep Vlaardingen samen één: Twee. In vijf verhalen van oud-stadsdichter van Vlaardingen Look J. Boden maakt de Schiedammer al vast kennis met Vlaardingen.

'Giganten die hun medailles meer dan waard zijn'
Look J. Boden

door Look J. Boden

zondag 31 december 2023 11:00

Vandaag deel 5 en slot: Bekende Vlaardingers

Het maaiveld in Vlaardingen mag dan wel erg laag zijn, diverse bekende en zelfs beroemde mensen hebben hun wortels in de Vlaardingse klei. De meesten ervan hebben hun heil ergens anders gezocht en gevonden, al zijn er nog steeds coryfeeën die hun stulpje in Vlaardingen hebben staan.

Een duo dat in Nederland en ver daarbuiten naam en faam kreeg, is Bassie & Adriaan. Hoewel de twee mannen Bas en Aad van Toor (die hun wieg overigens in Maassluis hadden staan) allang niet meer op het podium staan, zijn ze nog altijd razend populair bij zowel de jeugd als de ouderen. Wie kent niet de video’s van de clown en de acrobaat met hun avonturen? Zelfs nu nog vertelt Aad met enige regelmaat in Museum Vlaardingen de meest kostelijke verhalen over hun turbulente artiestenleven.

Ook nog steeds woonachtig in Vlaardingen is de inmiddels behoorlijk succesvolle schrijver Alex Boogers, die toch al zo’n 13 boeken op zijn naam heeft staan. Vanuit zijn woning in de wijk Holy creëert hij de mooiste verhalen, die vaak iets met kickboksen te maken hebben, een andere passie van hem.

Andere schrijvers van formaat zijn onder anderen Chiem van Houweninge, Geert Mak, Lévi Weemoedt en Marlies Verhelst. Daarnaast heeft een aantal schrijvers uit buurgemeenten Maassluis en Schiedam, zoals Maarten ’t Hart en Maarten Biesheuvel hun middelbare school in Vlaardingen doorlopen.

Uit de muziek herkennen we iconen als Wim Kerkhof, die met ‘zijn’ Amazing Stroopwafels al decennialang de Nederlandse podia bestormt, maar ook Denise van Rijswijk van de Vengaboys en natuurlijk Raven van Dorst, die op dit moment vooral hot is met het programma Boerderij Van Dorst. In musicalland staan er ook Vlaardingse sterren aan het firmament, zoals Noortje Herlaar en Annefleur van den Berg. Componist en dirigent Dolf van der Linden schreef vele stukken en was oprichter van het inmiddels gerenommeerde Metropole Orkest.

De meeste Vlaardingers komen we tegen in de sport. De stad juichte mee met Mark Huizinga en Edith Bosch, die beiden schitterden op Olympische Spelen, Europese- en wereldkampioenschappen judo. Ook Tony Effern, Wouter Dronkers, Rudie Liebrechts en Ted van der Parre schopten het tot nationale en internationale clubs of maakten hun opwachting op de Olympische Spelen. Stuk voor stuk giganten die hun medailles méér dan waard zijn.

De lijst van bekende mensen die geboren zijn of gewoond hebben in Vlaardingen is eindeloos. Bij elkaar goed voor een hele avond vermaak. Zou dat een leuke tv-klus zijn voor de eveneens Vlaardingse Tim Hofman? Winston Post? Of misschien toch iets voor de Rotterdamse Sjoerd Pleijsier, die zijn inspiratie voor Toen Was Geluk Heel Gewoon misschien wel uit zijn Vlaardingse jaren heeft geput? We zalle het nooit wete.


Foto: Look J. Boden