advertentie
  • Vlaardingen

Illegale vuurpijl schiet woning binnen; Gerrit uit de Gruttostraat in Vlaardingen voorkomt dat huis in brand vliegt en redt gezin

Het was even paniek in de Vlaardingse Gruttostraat in de nieuwjaarsnacht toen een illegale vuurpijl een woning binnen vloog. Buurman Gerrit handelde snel en wist erger te voorkomen.

Illegale vuurpijl schiet woning binnen; Gerrit uit de Gruttostraat in Vlaardingen voorkomt dat huis in brand vliegt en redt gezin
Gerrit uit de Gruttostraat redt kort na middernacht zijn buren © Rijnmond
redactie

door redactie

maandag 01 januari 2024 16:40

De hal van de woning is nog zwartgeblakerd en de geur van brand hangt er de maandagmiddag nog. In de deuropening vertelt de vader van het gezin Abbas Sheikh wat er is gebeurd: “Een vuurpijl vloog ons huis in, de deur stond open omdat de kinderen naar het vuurwerk stonden te kijken.”

Sheikh is zelf niet thuis, maar buurman Gerrit Frachimont ziet het allemaal gebeuren. Op straat tussen de vuurwerkresten blikt hij terug op zijn heldhaftige actie: “Ik stond ernaast en zag die vuurpijl naar binnenvliegen.”

f8cdbafd ee92 3ecc 93a7 5c93879546ab

Een vuurpijl van een buurman belandde in het halletje van het getroffen gezin. © Flashphoto

Voordeur klapt dicht

De kinderen en moeder van het gezin vluchtten naar de achterkant van het huis. Doordat zij de achterdeur open deden, klapte de voordeur dicht. “Ik ben toen snel naar de keuken gegaan en heb flessen gepakt en het water door de brievenbus gegooid”, vervolgt Gerrit zijn verhaal. “Daarna zijn we door mijn huis naar achter gegaan, snel naar binnen om daar te blussen en de deur open gemaakt en toen kwam de brandweer net aan en was het gelukkig al klaar.”

'De kinderen zaten bij de buren'

Abbas Sheikh wordt door zijn vrouw gebeld: “Ik ben gelijk naar huis gekomen. Toen zag de politie en de ambulance, de kinderen zaten bij de buren.” Gerrit Frachimont: “Het blijst ben ik dat er niks is met die kinderen, ik zag die vuurpijl naar binnen gaan terwijl die kinderen bij de voordeur stonden. Dat vond ik heel erg.”

'Je mag geen vuurpijlen afsteken'

Het gaat om illegaal vuurwerk. Vuurpijlen zijn in Nederland niet meer toegestaan. Alleen siervuurwerk dat in een pot op de grond staat, mag worden afgestoken. Vuurpijlen vanuit bijvoorbeeld een fles of die in de grond zijn gestoken, mogen niet. “”Je moet ook nadenken hè, je mag geen vuurpijlen afsteken, hij bleef in de grond vastzitten, daardoor is het gebeurd”, zegt Gerrit. “Het gebeurde twee keer hier in de staat, nog geen half uur later was het daar weer oorlog omdat het daar ook gebeurde”, wijst hij.

Opgelucht laat Sheikh weten dat hij blij is dat het bij materiele schade is gebleven: “Morgen gaan we de verzekering en woningstichting bellen.”

e60e9821 ae94 3ed0 b20a 1f2aa977f505

Schade in de hal van het huis nadat een vuurpijl naar binnen vloog © Rijnmond

Dit is een artikel van mediapartner Rijnmond