advertentie

Vlaardingse klederdracht: ‘In andere steden waren mensen waarschijnlijk modegevoeliger’

De viering rond 750 jaar Vlaardingse stadsrechten is voorbij, maar in het museum van Jan Anderson wordt er nog één keer teruggekeken in de Vlaardingse geschiedenis met een nieuwe tentoonstelling die vanaf nu te bekijken is. Deze keer naar ouderwetse vrouwelijke klederdracht in Vlaardingen.

Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

woensdag 03 januari 2024 18:13

“Het is nu normaal dat vrouwen zich één of twee keer per jaar in nieuwe kleding steken, terwijl je vroeger één pak kocht. Dat droeg je tot het versleten was”, vertelt museumdirecteur Jan Anderson, terwijl hij door de nieuwe tentoonstelling in het streekmuseum heen loopt.

De Vlaardingse klederdracht was speciaal, in vergelijking met de rest van Nederland. “Die kanten kappen werden in andere Nederlandse steden niet gedragen zoals in Vlaardingen”, legt Anderson uit.  Het pak is volgens de museumdirecteur opgebouwd uit meerdere delen, waaronder een schort en wollen kousen.

De Vlaardingse klederdracht kwam tot een einde in 1960, toen overleed de laatste vrouw die de kleding droeg. Op andere plekken in Nederland stopte mensen al eerder met het dragen van de kleding. “In andere steden waren mensen waarschijnlijk modegevoeliger, aldus Anderson.