advertentie

Vlaardingse beuken komen weer tot leven door kettingzaag van Collin

Wie door het Hof loopt kan de aankomende dagen even gek opkijken.  De kettingzaag gaat donderdag 4 januari en vrijdag 5 januari in de dode beuken in het park, maar niet om ze om te zagen. “We geven de beuken een nieuw leven als kunstwerk, de besmette bomen kunnen zo nog zeven jaar mee”, vertelt stadsecoloog Melitta van Bracht.

Sam Brinkman

door Sam Brinkman

vrijdag 05 januari 2024 12:09

Boomkunstenaar Colin James Richards is de aankomende twee dagen te vinden op een steiger in het Hof waar hij van de dode beuken kunstwerken maakt.  “Mensen moeten wel weten dat de bomen op een nieuwe manier gebruikt worden en dat ze al afgezaagd waren”, zegt Richards. Volgens stadsecoloog Van Bracht groeien er op dit soort bomen allerlei zwammen en gaan spechten in holtes wonen. Daarbij worden er ook nog nieuwe bomen geplant.

Naast dat wandelaars de boomkunstenaar live aan het werk kunnen zien, kan er ook gegokt worden hoe oud de omgezaagde beuken zijn door de jaarringen te tellen. Vandaag en morgen worden de beelden afgemaakt.

Het zijn de eerste twee dode bomen in Vlaardingen die worden omgetoverd tot kunst, maar als het aan stadsecoloog Van Bracht ligt zijn het zeker niet de laatste. “Het ligt aan de bomen wat er gaat gebeuren, als ze blijven leven doen we het niet. Nu hebben we er nog één in het verschiet en hopen in de volgende vakantie weer iets moois neer te zetten.”