advertentie

Geëmotioneerde Ria (83) is radeloos na een explosie bij haar voordeur: 'Ik kom hier niet overheen'

De tranen rollen over haar wangen als Ria Veringmeier aan Rijnmond vertelt hoe op een paar meter afstand een explosief afgaat bij de voordeur van hun huis aan de Koekoekstraat in Vlaardingen. Zij en haar man Aad zijn net terug van een feest als het gruwelijk misgaat. "Ik zat bij te komen, pak m'n boek en ineens een hele grote lichtmassa en een knal."

redactie

door redactie

maandag 08 januari 2024 19:09

Ria weet niet wat haar overkomt. Ze wil haar telefoon pakken om 112 te bellen, maar in de paniek lukt het niet. "Ik kon niet meer op m'n benen staan." De 83-jarige vrouw gilt naar haar even oude man. "Brand, brand, brand. Aad, brand, brand, brand!"

Aad heeft 'de bom' ook gehoord. Hij reageert nauwelijks, omdat hij denkt dat het vuurwerk is. Totdat hij een paar tellen later zijn vrouw om hulp hoort schreeuwen. Hij vliegt de trap af en ziet vlammen onder de deur door komen.

Niet normaal

"Ik riep gelijk: 'Bel 112, bel 112.' Maar dat lukt niet." Zo snel als mogelijk dooft Aad de vlammen. Dat lukt. Intussen loopt het op straat vol met buren die de knal ook hebben gehoord. Zij bellen ook de hulpdiensten.

De ochtend na de explosie weet Ria nauwelijks onder woorden te brengen wat ze heeft meegemaakt. "Het is niet normaal, het is niet normaal dat dit bij mensen zoals wij gewoon gebeurt."

Snikkend vervolgt ze haar verhaal: "Ik kom hier niet overheen. Ik heb al een hele grote inbraak gehad hier." Ze valt stil en haar kleindochter slaat een arm om Ria heen.

Aan de beurt

Een paar minuten later wil Ria toch nog wel wat zeggen. "Verschrikkelijk", roept ze uit. "Ze weten niet wat ze mensen aandoen, en niet alleen ouderen, ook gezinnen."

Volgens de vrouw gebeurt er de laatste tijd genoeg in Vlaardingen. "Dan zeggen we wel eens: 'Weer een explosie, weer een explosie, maar gelukkig niet bij mij.' Maar nou ben ik aan de beurt."

Ria snapt er niets van, net als haar man Aad. "Onbegrijpelijk. We hebben helemaal geen ruzie met de buren, niks", zegt hij. En zijn vrouw voegt daar nog aan toe dat het in haar ogen 'vernielzucht' is. "Het is om een kick te krijgen om iets te willen doen. Hetzelfde als met een inbraak. Dat hebben wij ook meegemaakt. Dat was niet normaal."

Schrale troost

De schrale troost voor Ria is dat ze, zoals ze het zelf zegt, niet het enige slachtoffer is. "Ik ga de knop omdraaien, ik probeer door te gaan. Er is geen keuze, want ik heb nog wel mijn leven samen met mijn man. Daar moeten we mee verder."

Aad zegt dat hij, ondanks de schrik, wat nuchterder is dan zijn vrouw. Nu er bij het echtpaar een explosie is geweest, zouden mensen toch kunnen denken dat er iets aan de hand is. Lachend geeft hij een gevat antwoord. "Ja, er zal maar hennep in de schuur zitten."

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond