advertentie

Gevaar op de schaats: expert waarschuwt voor levensgevaarlijk ijs in Schiedam en Vlaardingen

De eerste schaatsdagen staan voor de deur in Schiedam en Vlaardingen, maar let op want er ligt gevaar op de loer. Dat komt door het warme water en het dalende waterpeil, waarschuwt ijsdeskundige Aad van Winden. "Vooral schaatsen op open water is levensgevaarlijk”.

Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

dinsdag 09 januari 2024 17:03

Van Winden wijst in de eerste plaats op de hoge temperaturen van de afgelopen maand, waardoor het water te warm is om goed te bevriezen. Daarnaast heeft het wegpompen van water invloed op de ijsvorming. "Het water wordt nu volop bemaald en dat veroorzaakt stromingen", legt Van Winden uit. “Deze stromingen kunnen gevaarlijke situaties creëren, zelfs als er een dun laagje ijs ligt”.

Bomijs

Het landijs is volgens Van Winden veiliger, hoewel er ook risico's zijn, door de vorming van bomijs. Dit ontstaat wanneer er lucht tussen het ijs en het water komt. Volgens Van Winden is bomijs meestal ongevaarlijk. Echter, aan de randen van diep open water kan het wel riskant zijn. Daarom adviseert hij om op dit soort plekken extra voorzichtig te zijn.

Op een plaatselijke schaatsbaan is het volgens Van Winden wel veilig om te schaatsen. Al zijn deze in Vlaardingen en Schiedam vooralsnog niet te vinden.

Gevaar op de schaats: expert waarschuwt voor levensgevaarlijk ijs in Schiedam en Vlaardingen
In februari 2021 werd er geschaatst op de Lange Haven in Schiedam