advertentie

'De roodste van de hele raad' stapt uit de PvdA door ontevredenheid over fusieplannen

De Vlaardingse gemeenteraad heeft er een fractie bij nadat Stefanie Solleveld uit de Partij van de Arbeid is gestapt. Solleveld is het oneens met de landelijke fusieplannen met GroenLinks en heeft daarom haar PvdA-lidmaatschap opgezegd. “Ik had gehoopt dat ik mijn termijn hier in de raad kon uitzitten voor de PvdA, maar dat mag niet van het landelijke bestuur.”

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

woensdag 10 januari 2024 14:27

Afscheid nemen van ‘haar’ PvdA doet Solleveld pijn. “Ik heb er best een traan om gelaten en heel lang gedaan om dit besluit te nemen.” Een half jaar geleden begonnen de twijfels toen bekend werd dat beide partijen met een gezamenlijke lijst de Tweede Kamerverkiezingen in zouden gaan. “Toen dacht ik al: ‘ik zie dit niet zitten.’ Ik vind het twee compleet andere partijen. Voor mij is het belangrijk om te kijken hoe iets betaalbaar is en hoe je de zwakkeren in de samenleving helpt. GroenLinks heeft de prioriteit meer liggen bij duurzaamheid.” Solleveld vindt de PvdA landelijk beter bij de SP passen. GroenLinks ziet ze eerder samenwerken met D66.

‘Een grotere onzinlijst bestaat er niet’

Na de verkiezingen was Solleveld nog steeds niet te spreken over de samenwerking. “We kunnen ‘hallelujah’ roepen omdat we samen meer zetels hebben dan hiervoor, maar we hebben heel links leeggegeten. Ik vind dit geen winst.” Dat maakte het voor Solleveld extra frustrerend dat zonder te evalueren er weer een referendum kwam om met een gezamenlijke lijst naar de Europese verkiezingen te gaan. “Een grotere onzinlijst bestaat er niet. In Europa is er namelijk een groene fractie en een sociale fractie. Die lijst wordt na de verkiezingen dus in tweeën gesplitst.”

Solleveld is nog niet helemaal gewend aan het idee van een leven zonder de PvdA. “Je laat een beetje je familie achter. Ik was een minderheid in mijn partij, een partij die nota bene opkomt voor minderheden, en ik voelde me compleet niet meer op mijn plek.” Volgens Solleveld zal de afsplitsing weinig veranderen in haar stem in de raad. “Ik ben niet veranderd, de partij is veranderd. Ik zal geen ander programma uitvoeren, want ik heb zelfs meegeschreven aan het programma van de PvdA. Ik ben een sociaaldemocraat en misschien wel de roodste van de hele raad.”