advertentie

Oost-Europese daklozen niet welkom in Schiedamse en Vlaardingse daklozenopvang

De temperaturen daalden de afgelopen dagen tot ver onder het nulpunt, voor daklozen die oorspronkelijk uit Oost-Europa komen, zorgde dat ervoor dat zij een plekje binnen krijgen in de winteropvang. Toch zal dit niet lang duren, want als de temperaturen weer stijgen staan de Oost-Europese daklozen gewoon weer op straat.

Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

donderdag 11 januari 2024 17:53

Volgens straatarts Michelle van Tongerloo, actief bij de Rotterdamse Pauluskerk, komen er geregeld Oost-Europese daklozen uit Schiedam en Vlaardingen aan bij de Pauluskerk. “Je ziet dat mensen vrij frequent worden weggestuurd als ze om opvang vragen. Ook als ze daar naar mijn weten wel recht op hebben, maar als mensen enige tijd hebben gewerkt in Nederland bouwen ze al heel snel recht op voor de maatschappelijke opvang.” De daklozen die weggestuurd zijn in Schiedam en Vlaardingen vertrekken soms naar Rotterdam om daar hun geluk te beproeven. Dit heeft alleen ook geen zin volgens Van Tongerloo. 

‘Puur overleven’

“De winteropvang is puur overleven en dat is de basislijn van humaniteit, de periode voor deze vrieskou regende het heel hard. De winteropvang is geen hulp, dat is zorgen dat mensen niet dood gaan”, vertelt van Tongerloo vanuit haar spreekkamer in de Pauluskerk. Volgens de straatarts verandert het besef wel steeds meer. “Er wordt steeds vaker gezien dat de problemen toenemen. Er was helemaal geen idee wie en waar deze mensen zijn. Er gaat misschien nu wel iets veranderen, maar er zijn nog steeds veel te weinig plekken.”

In de Schiedamse gemeenteraad zijn er vragen gesteld over dit onderwerp door de Partij van de Arbeid. In Vlaardingen zijn er ook vragen gesteld, door de ChristenUnie/SGP.