advertentie

Vader en zoon worden onder schot gehouden, daders verhuizen naar Bonaire

Agenten die op een melding van een steekpartij afkomen, treffen in de avond van 7 maart 2021 drie mensen in de Prins Hendrikstraat in Vlaardingen aan, een vader en twee zoons. Vader met een bloedend hoofd en één van de zoons met bebloede knokkels en krassen op het lichaam. De daders zijn verdwenen, maar duidelijk is dat de slachtoffers een rode Volkswagen hebben zien wegrijden. Op donderdag 11 januari 2024 staan de drie mogelijke daders voor de rechter.

Vader en zoon worden onder schot gehouden, daders verhuizen naar Bonaire
Foto: stockfoto politie
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

donderdag 11 januari 2024 18:38

Na de aanval op de familie wordt al snel duidelijk uit welke hoek de geweldpleging komt. Jongste zoon Tarek* van 15-jaar oud kreeg een dag eerder samen met andere vrienden ruzie met het broertje van Guilllermo M. Tijdens deze ruzie heeft het broertje van Guillermo een bloedlip opgelopen. De vriendin van Guillermo, Shunaira M., was furieus en startte een online zoektocht naar de jongens die haar zwagertje hadden geslagen.

Al snel vond ze Tarek op het onlineplatform Snapchat. Daar bedreigde ze hem openlijk op het platform: “15-jarige jongen gezocht, Vlaardingen Centrum.” Ook werd via haar telefoon met Tarek privé contact gezocht. “Ik weet wie jij bent, we komen voor jou.” De dreigende berichten zouden Tarek in eerste instantie niet bang hebben gemaakt, hij zou volgens de advocaat van Shunaira lach emoji’s hebben teruggestuurd.

In de zaak wordt duidelijk dat op een bepaald moment Guillermo en Shunaira het adres van Tarek achterhalen. Ze stappen vanuit Brielle in een rode Volkswagen op weg naar het adres aan de Prins Hendrikstraat in Vlaardingen. Onderweg worden er berichtjes over en weer gestuurd tussen Shunaira en Jake*, een andere man die terecht staat voor de aanval aan de Prins Hendrikstraat. “Guys zijn jullie gereed om iemand te onthoofden?”, stuurt Shunaira. Daarop reageert de in Vlaardingen wonende Jake dat ze niet met de Yaris kunnen gaan, want ‘ze wonen in de buurt’, doelend op Tarek zijn familie.

‘Naar buiten getrokken’

Uiteindelijk komt de rode auto aan in de Prins Hendrikstraat, met in ieder geval Guillermo in het voertuig. Of Jake en Shunaira aanwezig waren in de Prins Hendrikstraat is volgens het Openbaar Ministerie (OM) niet aantoonbaar, er is geen DNA terug te vinden van de twee, wel wordt het DNA van Guillermo aangetroffen.

Het is tussen 20.00 uur en 21.00 uur. Er wordt hard op de ramen gebonkt, Yasin*, de broer van Tarek, doet de deur open om te kijken wat er aan de hand is. Daarop wordt hij volgens het OM naar buiten getrokken en getrapt op het hoofd en lichaam. Yasin weet te ontsnappen aan het geweld en rent weg richting de Vetteoordskade. Vader Abdel* ziet het gebeuren en rent ook naar buiten achter zijn oudste zoon aan. Daar staat Guillermo hem op te wachten, hij richt een (nep)wapen op Abdel.

De vader ziet volgens een getuigenverklaring op een bepaald moment de kans om het wapen te grijpen. Dat mislukt en hij wordt vier keer op het hoofd geslagen. Daarop rent Tarek ook naar buiten. Hij wordt ook onder schot genomen door Guillermo.

Uiteindelijk rijdt de rode auto weg. Duidelijk is dat vader Abdel naar het ziekenhuis moet.

Bijna drie jaar later dient de zaak in de rechtbank. De drie verdachten zijn verhuisd naar Bonaire en zijn dus niet aanwezig in de rechtbank. De twee zoons zijn ook niet aanwezig, alleen vader Abdel zit op een plastic stoel in de zaal.  Hij zit met een peinzende blik gesloten en gesloten ogen in de zaal. De aanval zou volgens zijn advocaat tot op de dag van vandaag nog steeds effect hebben op zijn mentale en fysieke gezondheid. “Sinds die klap is mijn hoofd ontregeld. Ik gebruik nu Diazepam. Ik vind zelf het licht hier al zwaar en ik schrik van elke auto die langs mijn huis rijdt”, vertelt een zichtbaar aangedane Abdel in de rechtbank.

Te weinig bewijs

Volgens de Officier van Justitie (OvJ) is er te weinig bewijs om aan te kunnen tonen dat Shunaira en Jake aanwezig waren bij de aanval in de Prins Hendrikstraat. Wel vindt de OvJ het DNA-bewijs dekkend genoeg om aan te nemen dat Guillermo aanwezig was bij de aanval en daadwerkelijk het (nep)wapen op de Abdel en Tarek heeft gericht. En wordt Shunaira verantwoordelijk gehouden voor de bedreigingen richting Tarek via Snapchat.

De advocaten van het stel gaan niet volledig mee in de redenering van het OM. Zo wordt Guillermo ook verdacht van het schoppen en slaan van Yasin aan de Vetteoordskade, maar dit zou volgens de advocaat niet mogelijk zijn, omdat op hetzelfde moment Guillermo Abdel en Tarek onder schot hield.

Het OM eist alleen tegen Guillermo een gevangenisstraf van negen maanden. Tegen Jake en Shunaira worden alleen geldboetes geëist. De rechtbank doet 25 januari uitspraak in de zaak. 

* namen zijn gefingeerd, echte namen zijn bekend bij de redactie