advertentie

Ria en Aad overspoeld met bloemen, maar ondertussen is de derde explosie in de straat

De 83-jarige Ria begrijpt niet waarom haar buurman en zij voor de derde keer in een week slachtoffer zijn van een explosie. Het raakt haar diep, maar alle steun die zij en haar man Aad hebben ontvangen vindt ze geweldig. "We gaan door met ons leven en blijven alles gewoon doen, ondanks onze leeftijd" vertellen ze aan Rijnmond.

Ria en Aad overspoeld met bloemen, maar ondertussen is de derde explosie in de straat
Ria en Aad tussen alle bossen bloemen © Rijnmond
redactie

door redactie

vrijdag 12 januari 2024 23:25

Vol ongeloof hoort Ria voor de derde keer in een week tijd midden in de nacht een explosie vlak voor haar deur in de Koekoekstraat in Vlaardingen. "Aad, weer een knal", roept ze naar haar man.

Ria vliegt uit bed en loopt naar het raam. Ze ziet rook uit de voortuin van haar buurman komen, maar verder is er niets te zien. Op blote voeten haast ze zich naar buiten en met haar veel andere buurtbewoners. Niet veel later is ook de politie ter plaatse.

De explosie was bij hetzelfde huis waar in de nacht van maandag op dinsdag ook een explosie was. Bij Ria en haar man Aad was het in de nacht daarvoor raak.

Camerabeelden

Al voor de derde nacht deze week slapen Ria en Aad slecht. "Ik was direct weer stik nerveus toen ik die knal hoorde. Deze klap was ook veel harder dan de klap hiervoor. De vorige keer was de deur nog niet beschadigd, maar nu is de voordeur net zo beschadigd als die van ons. Het duurt ook nog eens veel te lang voordat dat allemaal gerepareerd wordt."

Op camerabeelden van de overburen van Ria en Aad is te zien hoe iemand in het zwart gekleed heen en weer loopt door de straat, met in zijn ene hand een zwart tasje en in de andere een mobiel. Even later is te zien dat diezelfde persoon terugkomt en dan is te zien dat het explosief afgaat. Dan heeft de persoon geen tas meer en loopt rustig, bellend weg.

Baldadigheid

Waarom de Koekoekstraat voor de derde keer doelwit is, begrijpt Ria niet. "Er gebeurde hier nooit, nooit, nooit wat. Mijn leven lang niet. De buurman is ook een man op leeftijd. Het is onverklaarbaar dat dit in zo'n rustige wijk kan gebeuren." Aad gelooft dat baldadigheid de daders drijft. "Ze krijgen er gewoon een kick van", voegt Ria eraan toe.

Andere buurtbewoners vinden dat de politie te weinig doet, maar Aad vindt dat onzin. "Er kan geen agent voor iedere deur staan." Ook Ria heeft vertrouwen in de politie. "We hebben de burgemeester aan de telefoon gehad en die heeft ons extra politiecontrole beloofd. Je moet er vertrouwen in hebben in alles wat ze voor ons doen."

Zalm en paling

Niet alleen de burgemeester stak Ria en Aad een hart onder de riem, vanuit alle kanten ontvangt het echtpaar steun. "We hebben al zestien bossen bloemen en plantjes ontvangen. Ook hebben we veel kaarten gekregen en door het gebruik van die nieuwe telefoon tegenwoordig ook heel veel appjes. Er stond zelfs een man met tranen in zijn ogen voor de deur. Hij had op tv gezien wat er aan de hand was. De dag erna kwam hij nog een keer langs met zalm en paling, omdat hij zo met ons meeleeft."

Ria haalt veel kracht uit alle steun. "Ik vind het geweldig. Zelf help ik anderen ook, dus nu word ik geholpen. Daar krijg je veel kracht en sterkte door. Elke keer dat ik de voordeur zie, herbeleef ik het weer. Ons leven staat min of meer op z'n kop. We moeten ons er doorheen slaan. Met steun van m'n man lukt het wel."

Het echtpaar kan hopelijk snel op meer rust rekenen. "Binnenkort verhuizen we. Veel mensen denken dat we dat doen vanwege die explosies, maar de verhuizing stond al langer gepland. We gaan door met ons leven en blijven alles gewoon doen, ondanks onze leeftijd."

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond