advertentie

Pasjessysteem zou zorgen voor zwerfafval in Vlaardingen: ‘Oplossing kan per straat verschillen’

De SP in Vlaardingen verzamelde de afgelopen anderhalf jaar foto’s van zwerfafval, veel zwerfafval. De partij is van mening dat de invoer van het pasjessysteem het probleem rondom afval, dat vooral naast de containers wordt geplaatst, alleen maar groter heeft gemaakt of zelfs juist veroorzaakt heeft.

Dennis Koorevaar

door Dennis Koorevaar

woensdag 17 januari 2024 15:24

“Vanaf augustus 2022 hebben we tweehonderd foto’s verzameld,” zegt Maurice Beers, SP-raadslid. “Die foto’s zijn gemaakt door 45 bewoners in verschillende wijken. Op de foto’s kun je zien dat er vaak afvalzakken naast de containers staan.”

Volgens de SP zou het dan ook beter zijn om de containers open te stellen en extra te handhaven om zo te voorkomen dat er afval naast de container belandt. “Een heel jaar lang is bewezen dat alleen strenger controleren niet werkt,” ervaart Beers. “Er zijn experimenten geweest met het openstellen van de containers. Bewoners hebben daar ervaren dat daar geen zakken naast staan.”

Oplossing per straat

De gemeente Vlaardingen laat weten bekend te zijn met het probleem omtrent zwerfafval. Het is volgens wethouder Ivana Somers een probleem met een lange adem en het is niet zomaar opgelost. “Het vervelende is alleen dat de oplossing per straat kan verschillen. Daar ben ik mee bezig, maar heeft nog niet tot concrete oplossingen geleid.”

Wel gaan er deze maand twee keer per dag wagens van Irado rijden om het bijgeplaatste afval rondom te containers te verwijderen. Daarbij zou de SP voorstander zijn van extra handhaven. De wethouder legt uit dat er in 2019 voor drieduizend euro aan boetes is uitgeschreven. Vorig jaar was dat tien keer zo veel.