advertentie

Saint-Tropez aan de Nieuwe Maas? Conflict tussen booteigenaren en bewoners loopt hoog op

Bewoners die al tientallen jaren aan de Oosthavenkade in Vlaardingen wonen, ervaren sinds enkele jaren aanzienlijke overlast van boten voor hun deur. Een ingewikkeld conflict waarbij de gemeente nu als bemiddelaar optreedt: “Wij kiezen geen kant.”

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

donderdag 18 januari 2024 12:53

Ivana Somers, wethouder Woonoverlast, kent het dossier al minimaal tweeënhalf jaar, maar gedurende die jaren is het conflict alleen maar verder geëscaleerd.

“Ik wil niet praten over goed of fout. Bewoners hebben het over illegaal wonen op de boten en illegaal lozen, maar ook de watersportvereniging (WSV Vlaardingen) heeft klachten over de bewoners van de Oosthavenkade. Ik snap van beide zijden de frustraties, maar een oplossing vinden is niet makkelijk.”

Volgens de wet woont iemand op een boot als diegene langer dan zes maanden op een boot verblijft. Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat de eigenaren van de boten elders in Vlaardingen staan ingeschreven. Ook varen de boten regelmatig uit en liggen ze nooit langer dan zes maanden in de haven. “Dus volgens de wetgever, en dat is het enige middel wat ik heb, wordt er niet gewoond op de boten”, aldus Somers.

Oplossing binnen een half jaar

De gemeente heeft een adviesbureau in de arm genomen. Het voornaamste advies hieruit was het verplaatsen van de boten naar het water voor de Sprijpanden, verderop in de haven. “Echter leidt dit tot ontevredenheid bij de watersportvereniging," aldus Somers. De wethouder moet binnen een half jaar een nieuwe overeenkomst sluiten met de watersportvereniging. “We streven ernaar om dan met een oplossing te komen. Want dit zijn dingen die je mee kan nemen in de voorwaarden.”