advertentie

Buurtbewoners ongerust over terugkeer Vlaardingse loodgieter: 'Hij mag nog even wegblijven'

Buurtbewoners van de Vlaardingse loodgieter zijn er niet gerust op dat de ondernemer terug mag naar zijn woning. Ook zijn moeder mag vandaag weer naar haar huis. "We zijn bang voor nieuwe explosies, zolang niet duidelijk is wat er achter zit," reageert een van hen tegen Rijnmond.

Buurtbewoners ongerust over terugkeer Vlaardingse loodgieter: 'Hij mag nog even wegblijven'
Foto: Twee
redactie

door redactie

vrijdag 19 januari 2024 11:56

De familie mocht sinds begin december, na meerdere explosies in de Oostwijk en de Gretha Hofstralaan, niet terug naar huis. In een brief aan de omwonenden heeft de Vlaardingse burgemeester eerder deze week de terugkeer aangekondigd.

Daarin laat hij weten dat het met name voor de kinderen van het gezin belangrijk is dat zij weer terug naar huis kunnen. "Ik kan me voorstellen dat dat gemengde gevoelens voor u oplevert," schrijft burgemeester Bert Wijbenga.

En dat doet het zeker, benadrukken bewoners vrijdagochtend bij Rijnmond. Vooral in de Gretha Hofstralaan zijn mensen angstig om te praten, omdat ze bang zijn voor eventuele gevolgen.

Hek om het huis

"Nu staat er overdag nog politie voor de deur en is er 's nachts particuliere beveiliging. Maar wat als die verdwijnen?", vraagt een vrouw zich hardop af.

Ze heeft de loodgieter nog weleens langs zien komen om wat spullen op te halen, maar nu hij definitief naar huis terug mag is ze er niet gerust op. "Want de achtergrond van deze explosies is nog altijd niet duidelijk."

Video: burgemeester Bert Wijbenga op 9 januari over de explosies

In de brief aan de bewoners staat dat er een hek komt om het huis, zodat mensen minder makkelijk bij de woning kunnen komen. Daarnaast is de woning aan de buitenkant voorzien van camera's.

db597d2fc5a05b0ce4c0a0255c57cc91 XL

De schade na weer een explosie op 12 december, foto: Twee 

Bange kinderen

In de Oostwijk klinken soortgelijke geluiden. Daar vertelt een vrouw dat ze bang is "dat er een vervolg komt". De gebeurtenissen drukken ook flink op haar gezin. Voor een van haar kinderen heeft de omwonende hulp in moeten schakelen.

"Mijn dochter heeft last van nachtmerries en kan moeilijk in slaap komen. Ze is veel bezig met 'de grote boem'." Ook zelf blijft de vrouw het spannend vinden. "Het doet zeker wat met ons. Je bent toch wat meer gespannen."

Een andere vrouw laat weten dat ze haar kinderen gerust heeft kunnen stellen, maar zelf angstig is. "Ik merk dat ik slecht slaap en ieder geluidje opmerk. Dat is vervelend." De moeder is bang dat het geweld in haar buurt nog niet klaar is. "Ik denk iedere keer: wat zal er nu weer komen?"

Ik merk dat ik slecht slaap en ieder geluidje opmerk

Buurtbewoner

Een man maakt er geen geheim van dat hij de bedreigde loodgieter het liefst ziet vertrekken. "Hij mag nog even wegblijven, of een ander pand krijgen op een andere plek", vindt de man. Daarnaast merkt ook hij dat de kinderen in de buurt angstig zijn. "Ik heb er hier twee die heel bang zijn. Verderop wonen ook kinderen met grote zorgen. Dat schiet niet op."

Hij zegt zelf minder ongerust te zijn, door de maatregelen van de gemeente. "We hebben nu iedere nacht een beveiliger staan, hierdoor blijft het aardig rustig." Wel vraagt ook hij zich af hoe lang die veiligheidsmaatregelen blijven.

Houten schotten zijn bij een van de woningen van de Vlaardingse loodgieter vervangen door stalen platen

Houten schotten zijn bij een van de woningen van de Vlaardingse loodgieter vervangen door stalen platen © Rijnmond

Zichtbare en onzichtbare maatregelen

Burgemeester Wijbenga heeft naast de woningen van de loodgieter ook zijn bedrijfspanden gesloten. Die panden blijven de komende maanden nog dicht. Wel zijn de houten schotten voor de ramen vervangen door stalen platen.

Volgens Wijbenga blijven de zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen die de gemeente met de politie heeft getroffen, voorlopig nog van kracht. Sinds december zijn er zeker acht aanslagen geweest op panden van de ondernemer.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond