advertentie

Damian K. vindt Kruidvat-personeel een lekker tussendoortje

In de Kruidvat aan de Laan van Bol’Es in Schiedam gaat het finaal mis tussen een man in een blauw shirt en het winkelpersoneel. Op 21 augustus om iets voor 16:00 zou de 27-jarige Poolse bouwvakker Damian K. een parfumflesje in zijn tas hebben gestopt. Het personeel spreekt hem er op aan. De Poolse man geeft het flesje af en wordt verzocht de winkel te verlaten. Maar tijdens het naar buiten lopen ontstaat er alsnog een gevecht. Een personeelslid en K. bewegen al slaand, duwend en trekkend door de winkel. K. vlucht en de Kruidvat werknemer blijft achter met een verbrijzelde vinger, hij is gebeten. K. staat voor dit en andere incidenten terecht in de Rotterdamse rechtbank.

Damian K. vindt Kruidvat-personeel een lekker tussendoortje
Foto: De Kruidvat-vestinging in Winkelcentrum Spaland, foto: Twee
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

dinsdag 23 januari 2024 15:36

Het incident van 21 augustus staat niet op zichzelf. Eerder veroorzaakte de Poolse bouwvakker ook al problemen in andere Kruidvatfilialen in Schiedam en Vlaardingen én een supermarkt in Schiedam.

Het begint allemaal een maand eerder: in een Schiedamse supermarkt aan de Monseigneur Nolenslaan. Medewerkers zien K. vier blikjes energiedrank en een chocoladereep wegstoppen, waarna hij de winkel uit loopt. In een politieverklaring geeft Damian K. toe de blikjes te hebben gestolen om die in te willen ruilen voor eten bij de bakker. “Dat was een aanbod van de meneer van de bakkerij. Ik vroeg om eten, want ik had hele erge honger”, verklaart hij terwijl zijn benen aan het trillen zijn onder zijn stoel.

‘Ik ben geslagen’

Uiteindelijk tracht de Poolse man zes keer diefstal te plegen in een winkel, volgens de Officier van Justitie. Bij vier van de zes gevallen zegt K. niets meegenomen te hebben uit de winkel, of dat hij dat zich niet meer goed kan herinneren. Na de diefstal in de supermarkt gaat de bouwvakker zeven dagen later langs bij de Kruidvat op het Hof van Spaland in Schiedam.

Daar loopt de 27-jarige K. volgens de Officier van Justitie (OvJ) een lange tijd door de winkel, pakt hij producten op en zet ze op andere plekken weer terug. In de rechtbank verklaart hij te zijn aangevallen door het winkelpersoneel, nadat hij met een betaalde reep chocolade de winkel wilde verlaten.

Op getoonde camerabeelden in de rechtbank is te zien hoe Damian K. naar buiten loopt en direct omringt wordt door meerdere medewerkers van de winkel. Er wordt aan K. gevraagd om zijn zakken te legen, hij zou parfum in zijn broek hebben gestopt. De bouwvakker zegt, druk wijzend naar de camerabeelden, dat hij mee wilde werken met het personeel

“Ik liet het bonnetje zien van wat ik gekocht had en toen viel iemand mij aan, hij begon mij weg te trekken. Daarbij ben ik geslagen”, vertelt K. terwijl hij een nekklem om zijn eigen hals nadoet.

‘Ik werd gewurgd’

K. is niet de enige die niet ongeschonden uit het gevecht komt. Volgens de OvJ is één van de medewerkers in de onderarm gebeten. “Ik weet dat ik bij de Kruidvat was, daar ben ik aangevallen door een medewerker, ik kan gebeten hebben”, verklaarde de 27-jarige bij de politie. In de rechtbank denkt hij er nu alleen anders over. “Dat ik iemand gebeten zou hebben, dat kan niet. Ik werd gewurgd en geslagen.”

Na het bijtincident in de Kruidvat hij nog twee keer gezichtsproducten en parfum bij andere filialen in Schiedam en Vlaardingen. Van beide incidenten is hij kort van stof. “Ik weet het niet meer.”

Uiteindelijk loopt K. tegen de lamp, hij wordt opgepakt, maar de zaak werd geschorst en hij kwam weer vrij. Toch kon Damian K. niet lang zijn handen uit de schappen houden. Op 27 december gaat K. een supermarkt in Maasluis binnen. “Ik was in een slechte stemming, ik had al mijn geld opgemaakt met de feestdagen.” Hij wilde chocola kopen met het laatste geld dat hij had, maar het liep anders. “Het was een zeer stomme reactie. Ik begrijp niet dat het in mij opkwam”, vertelt hij neergeslagen in de rechtbank. Hij bekent het stelen van blikjes rum cola in de supermarkt.

De Officier van Justitie vindt de bijtincidenten samen met de winkeldiefstal heftig genoeg om een gevangenisstraf tegen de Poolse bouwvakker te eisen: een onvoorwaardelijke celstraf van negen maanden, daar moeten nog wel 119 dagen voorarrest van worden afgetrokken. De advocaat van K. is het er niet mee eens, hij vindt dat zijn cliënt moet worden vrijgesproken voor de geweldsincidenten, omdat er voor de mishandeling onvoldoende bewijs zou zijn. Wel zou een veroordeling op zijn plaats zijn voor twee winkeldiefstallen die K. zelf heeft toegegeven.