advertentie

Voorlopige berekening: 729 asielzoekers op te vangen in Schiedam en Vlaardingen

Volgens een indicatieve verdeling, die het ministerie maakt op basis van het inwonersaantal van gemeenten, zullen in Schiedam 378 en in Vlaardingen 351 opvangplaatsen voor asielzoekers nodig zijn. Dat valt te lezen in een bekendmaking van Staatssecretaris Erik van der Burg. De voorlopige berekening hoeft niet definitief te zijn, er zal overleg plaatsvinden tussen de gemeenten in Zuid-Holland hoe het uiteindelijk verdeeld wordt.

Staatssecretaris Erik van der Burg voor de camera van Omroep Vlaardingen bij de opening van de wijk Mrija.
Staatssecretaris Erik van der Burg voor de camera van Omroep Vlaardingen bij de opening van de wijk Mrija.
Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

woensdag 31 januari 2024 11:35

Wat wel vastligt is dat 19.776 van de in totaal 96.000 opvangplekken in Zuid-Holland moeten worden gerealiseerd. De getallen uit de berekening van het ministerie zijn meer dan twee keer zo hoog als de taakstelling die Vlaardingen en Schiedam momenteel hebben.

Vlaardingen heeft aangegeven dat het, gezien het grote aantal Oekraïners dat het al opvangt, geen extra opvangplekken wil creëren voor asielzoekers. Hierover zal het in gesprek moeten met andere gemeenten. Tot november hebben gemeenten de tijd om te zorgen dat alle opvangplekken verdeeld zijn en het getal van 19.776 gerealiseerd is.