advertentie

Gerechtshof Den Haag: gemeente Vlaardingen mag OZB-tarief voor eigenaren niet verdubbelen

De gemeente Vlaardingen mag het tarief voor de onroerendezaakbelasting voor eigenaren van niet-woningen niet verdubbelen. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag woensdag besloten. Tot en met 2020 hanteerde de gemeente twee tarieven voor deze belasting: één voor gebruikers (huurders) en één voor eigenaren van niet-woningen, zoals bedrijfspanden. Deze tarieven waren ongeveer gelijk.

Gerechtshof Den Haag: gemeente Vlaardingen mag OZB-tarief voor eigenaren niet verdubbelen
Foto: Twee
Dennis Koorevaar

door Dennis Koorevaar

woensdag 31 januari 2024 14:39

Vanaf 1 januari 2021 heeft de gemeente het tarief voor gebruikers op 0% gezet, maar het tarief voor eigenaren bijna verdubbeld (naar 0,7190% van de WOZ-waarde van het pand).

In een rechtszaak aangespannen door een eigenaar van bedrijfspanden heeft het hof geoordeeld dat deze verdubbeling niet rechtvaardig is volgens het evenredigheidsbeginsel: de belasting die mensen moeten betalen mag niet te hoog zijn in vergelijking met waarvoor ze betalen. Ook geldt er een verbod op willekeurige en onredelijke belastingheffing.

Het hof is het niet eens met het argument van de gemeente dat eigenaren de extra belasting kunnen doorberekenen aan huurders om de kosten te compenseren. Ook gelooft het hof niet dat de verdubbeling de leegstand van bedrijfspanden effectief aanpakt, aangezien de leegstand niet verminderd is na de invoering ervan. Het hof verklaart dat de belastingverordening van de gemeente deels ongeldig is. De betrokken eigenaar moet nu de belasting betalen volgens het tarief van het vorige jaar (2020), met een algemene stijging voor OZB-tarieven.