advertentie

Opmars Aziatische Hoornaar in Schiedam en Vlaardingen is risico voor omgeving

De Aziatische hoornaar breidt haar territorium uit in Schiedam en Vlaardingen en volgens imker Hans van Mechelen is het geen insect dat je in je achtertuin wilt hebben. Ze zijn schadelijk voor de biodiversiteit. “Alles wat ze tegenkomen, eten ze op en ze kunnen erg agressief zijn.”

Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

woensdag 31 januari 2024 14:48

De Aziatische hoornaar is een soort die normaal gesproken niet in Nederland of onze regio voorkomt, maar hier naartoe is gekomen en zich goed weet te handhaven. Bovendien is het een soort die erg snel groeit. “De hoornaar verorbert bijvoorbeeld heel veel insecten; in een jaar tijd kan die zo’n 10 tot 12 kilo insecten verorberen. Dat is een aanslag op de natuur en het insectenleven hier in de omgeving.”

Daarnaast kunnen ze ook gevaarlijk zijn voor mensen. De meeste nesten zitten hoog in de boom, maar er zijn ook situaties bekend waarbij ze in een haag komen te zitten. Volgens van Mechelen wordt het dan echt gevaarlijk. “Als je in de buurt van het nest komt, valt die je aan en dat doet die op een zeer agressieve manier; hij gaat je achterna en blijft steken.”

Van Mechelen benadrukt daarom het belang van actie. Op 3 februari zullen meerdere belanghebbenden en experts samenkomen bij Natuurcentrum De Boshoek in Schiedam om te spreken over de aanpak van de hoornaar en welke mogelijkheden er zijn om de wesp te bestrijden. De bijeenkomst is van 10:00 tot 12:00 uur en is toegankelijk voor iedereen.

Opmars Aziatische Hoornaar in Schiedam en Vlaardingen is risico voor omgeving
Foto: Nederlandse Bijenvereniging