advertentie

Acht jaar cel geëist tegen Kelderboxverkrachtingsverdachte: ‘Ik herinner me hoe je achter mij aan bleef fietsen’

Een man is zijn kelderbox op het Bachplein in Schiedam aan het opruimen als er om iets voor half vijf een zichtbaar aangedaan huilend meisje voorbij zijn kelderbox komt. Een half uur later, op 31 augustus in 2010, krijgt de politie melding van een verkrachting op het Bachplein. Het 15-jarige meisje is bedreigd met een mes en verkracht in haar eigen kelderbox. De Schiedamse verdachte Marcel B. (53) staat vandaag terecht voor dit vergrijp en nog een verkrachting, een poging tot aanranding en witwassen.

Acht jaar cel geëist tegen Kelderboxverkrachtingsverdachte: ‘Ik herinner me hoe je achter mij aan bleef fietsen’
foto: archief Twee
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

donderdag 01 februari 2024 20:26

Op 20 september 2010 zou Marcel B. volgens de officier van justitie (OvJ) weer toeslaan, in Vlaardingen. Met een blauw petje op het hoofd volgt de man een 15-jarig meisje, op zijn fiets met fietstassen aan de zijkant, over de Europaboulevard naar de Lissabonweg. Het meisje zet haar fiets in de kelderbox en wil de deur sluiten als de toen 39-jarige Schiedammer vraagt om een fietspomp te lenen. “Ik herinner mij hoe je achter mij aan bleef fietsen en hoe je ineens achter mij stond om de kelder mee in te gaan. Ik herinner me jouw leugens om je koste wat het kost naar binnen te werken en het onheilspellende onderbuikgevoel dat ik krijg”, getuigt het slachtoffer in de rechtbank. Uiteindelijk wist zij weg te komen. “Ik voel me nog steeds rakelings langs je buik die kleine ruimte uit glippen.”

‘Wat een engnek’ 

Eerder op dezelfde dag zou B. ook toe hebben geslagen, volgens het Openbaar Ministerie (OM). Minder dan een kilometer verderop wordt een meisje van 13-jaar oud achtervolgd naar de kelderbox onder haar huis. Ze denkt dat de man ook in de flat woont en houdt de deur voor hem open. Ook hier stelt hij dezelfde vraag om een fietspomp te lenen, waar hij een ja op krijgt. Terwijl de man zijn fietsband oppompt komt de huismeester van de flat langs. De huismeester verklaart bij de politie dat hij dacht dat de man familie was, maar het al wel een gekke man vond. “Wat een engnek.” 

Nadat er niemand meer in de buurt is haalt Marcel B. een mes uit zijn jaszak en dwingt het meisje de kelderbox in. De toen 39-jarige Schiedammer zou de deur op slot hebben gedaan en het slachtoffer zich laten uitkleden, waarna hij seksuele handelingen bij haar heeft verricht. 

Bij de verkrachting in de kelderbox op het Bachplein komt ook een mes terug. “Hij overrompelde mij en dwong mij onder bedreiging van een mes mijn eigen kelderbox in. Ik mocht niet om hulp roepen, omdat hij mij anders iets met het mes zou aandoen.”  

‘Miss Piggy’

In 2010 werden er na de twee verkrachtingen en poging tot aanranding schetsen van de dader gemaakt. Steeds terugkomend daarin zijn een blauwe pet en zwarte sloffen/instappers. Ook herinneren ze zich allemaal zijn gekke stem. “Hij praatte met een stem als Miss Piggy van de Muppets”, verklaarde het slachtoffer aan de Koninginnelaan. 

Toch kon er na de drie incidenten geen dader worden gevonden, totdat de zaak jaren later weer werd opgepakt. Deze keer met een 3D-hologram die getoond werd op straat en in Opsporing Verzocht. Uiteindelijk kwam na een tip van een oud-collega en dna-onderzoek de naam van B. bovendrijven. 

‘Ik heb het niet gedaan’ 

Volgens de Schiedamse B. klopt het niet. “Ik ken het meisje niet, ik heb het niet gedaan, ik blijf daarbij.” De schetsen en het 3D-hologram komen volgens het OM overeen met Marcel B. Maar daar denkt hij zelf anders over. “De neus, mond en uitdrukking in de ogen is anders.” Daarnaast zegt hij ook geen petjes te dragen. “Als het zomers loeiheet is draag ik soms een petje, maar weinig tot nooit.”

Naast de drie situaties in de kelderboxen staat B. ook terecht voor witwassen. Na zijn arrestatie werd in een kluis in zijn woning meer dan honderdduizend euro gevonden. Zelf zegt hij niks van de hoogte van het bedrag af te weten. “Ik heb het huis waar de kluis in staat geërfd van mijn overleden broer. Mijn ouders en broer stopte er wel eens iets in, maar ik niet.” Hij getuigt dat het geld van zijn overleden broer in de kluis komt door goed sparen, ook zegt hij zelf nooit de kluis geopend te hebben. “Ik heb de behoefte niet gehad, ik ben een normaal iemand. Ik hoef dat niet te weten.” 

Het OM vindt dat Marcel B. schuldig bevonden kan worden voor alle vier de telastleggingen. De advocaat van B. is het daar niet mee eens en eist vrijspraak. De juiste procedures met de afname van dna-bewijs zouden volgens hem niet zijn gevolgd. 

Het OM eist acht jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf en een beschikking van bij elkaar 15.500 euro aan immateriële schade voor de slachtoffers. De rechtbank van Rotterdam doet op 15 februari om 13:00 uur uitspraak in de zaak.