advertentie

Chantal wil van puppy Lux een hulphond maken, maar kan het niet betalen

Na jaren van therapie is voor Chantal de meeste zorg opgehouden. Toch vindt ze nu een nieuwe hoop: puppy Lux, een ‘psychosociale hulphond’ in opleiding, is volgens haar ‘het lichtpuntje in haar leven’. Maar de opleiding tot hulphond kost haar vijfduizend euro.

Markus Burger

door Markus Burger

dinsdag 08 augustus 2023 17:56

Bij traumaproblematiek zijn er aantal bekende therapievormen zoals EMDR en exposuretherapieën. Als dat soort technieken niet helpen met het verwerken van traumatische gebeurtenissen, dan is het erg lastig voor behandelaren om een persoon met klachten te helpen.

Chantal heeft enorm last van Post Traumatische Stress Stoornis, en dat beïnvloedt constant haar leven. Sinds 2013 heeft ze diverse therapieën gehad maar volgens haar behandelaren is ze uitbehandeld, ze zeggen niks voor haar te kunnen doen. Samen met een behandelaar zocht ze naar een alternatief buiten de zorg. Toen stuitten zij op psychosociale hulphonden. “En daar was Lux”, herinnert Chantal maanden later.

Duizenden euro’s

De poedelpup is vier maanden oud en zorgt nu al voor veel meer plezier en afleiding in het leven van Chantal. De enthousiaste puppy is klaar voor zijn opleiding tot hulphond maar zelfs met kortingen gaat het duizenden euro’s kosten. De overheid vergoedt de trainingen niet omdat er nog niet veel onderzoeken zijn gedaan naar de effectiviteit. “Vind ik echt niet kunnen. Andere assistentiehonden worden wel vergoed”, stelt Chantal. Zo wordt de training van blindengeleidehonden al jarenlang betaald.

Om toch de opleiding te kunnen doen is Chantal een doneeractie begonnen.