advertentie
  • Schiedam

Gemeente Schiedam koploper in aanpak funderingsproblematiek: 'Minder zorgwekkend dan gedacht'

De fundering van woningen vormt een groeiend probleem in Nederland, maar in Schiedam is dat anders, zegt het KennisCentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF). Landelijk neemt het aantal meldingen van verzakkende woningen toe, maar Schiedam vormt hierop een positieve uitzondering. "We zien hier weinig meldingen en het is de enige gemeente met een eigen herstelfonds," aldus Frank van Lier, directeur bij het KCAF.

 

 

Gemeente Schiedam koploper in aanpak funderingsproblematiek: 'Minder zorgwekkend dan gedacht'
Foto: archief Twee
Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

maandag 05 februari 2024 13:33

Een fundering zorgt ervoor dat het gewicht van het gebouw goed wordt verdeeld én overgedragen naar de grond eronder. De fundering houdt het gebouw stevig op zijn plek. Er zijn verschillende soorten funderingen, afhankelijk van de grondsoort en het type gebouw. Problemen aan de fundering kunnen zorgen voor schade aan het gebouw met als gevolg dat er dure reparaties moeten worden uitgevoerd. Ook kan het de waarde van het huis in mindering brengen.

Aantal Woningen en Gemeentelijke Monitoring

In Schiedam zijn 110 woningen aangemerkt als woningen met funderingsproblemen. De gemeente onderstreept dat bij een geconstateerd funderingsprobleem ook aangrenzende huizen worden geïnspecteerd om verdere problemen te voorkomen. Daarom staan 180 woningen in Schiedam onder gemeentelijke monitoring.

Landelijke Context

Op de website Fundermaps is te zien dat in heel Nederland ongeveer 1 miljoen huizen te maken hebben met funderingsproblemen.  Ook zijn hier zijn de woningen te zien die zijn opgenomen in de gemeentelijke monitoring, evenals de funderingsincidenten en woningen die voorzien zijn van een nieuwe fundering.

Funderingsproblemen in Schiedam

In Schiedam concentreren de funderingsproblemen zich vooral in de wijken Oost en West, waar bodemkwaliteit een uitdaging vormt, zoals slappe klei- en veengronden. Huizen gebouwd vóór de Tweede Wereldoorlog hebben vaak heipalen die niet sterk genoeg zijn voor extra belasting door inzakkende grond. Nieuwbouwhuizen worden echter voorafgaand aan de bouw onderworpen aan grondonderzoek om stevige palen te garanderen.

Eigen Fonds en Financiële Regelingen

Voor degenen met funderingsproblemen biedt Schiedam ondersteuning via het servicepunt woonverbetering, met kosten voor onderzoek gedragen door de gemeente. Huiseigenaren kunnen een lage lening aanvragen. Bij verkoop na onderzoek zijn ze verplicht eventuele gebreken te melden. Schiedam heeft een eigen fonds met gunstigere voorwaarden, waardoor het de enige gemeente is met een maximale rente van anderhalf procent over dertig jaar, in tegenstelling tot het landelijke fonds met 4,25 procent over dezelfde periode.

Vlaardingen

Vlaardingen hanteert geen overkoepelend beleid met betrekking tot de aanpak van verzakkende huizen. Toch heeft de gemeente een Servicepunt Woningverbetering opgezet, waar woningeigenaren advies kunnen inwinnen en worden doorverwezen voor ondersteuning en hulp. In tegenstelling tot Schiedam beschikt de gemeente niet over lokale fondsen voor funderingherstel.

De gemeente voert wel monitoring uit in delen van het centrum, oud (ambacht), Oostwijk en een klein deel van Holy. Ze onthoudt zich van het verstrekken van exacte cijfers, zoals aangegeven door de woordvoerder: "omdat de kans op funderingsschade afhankelijk is van veel factoren, waaronder de bodemopbouw, grondwaterstanden, zetting, enzovoort."