advertentie

Egels in Vlaardinger Ambacht, strijd om te overleven in de stad

Het onderzoek naar de egels in Vlaardinger Ambacht is afgerond. Egelonderzoeker Fabiënne Claassens bracht van september tot december het aantal egels en de bewegingen van de dieren in beeld. Zij heeft haar bevindingen gepresenteerd aan de gemeente Vlaardingen.

Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

dinsdag 06 februari 2024 17:24

Uit het onderzoek zijn een aantal veiligheidsmaatregelen voortgekomen, waaronder het aanleggen van egelvriendelijke oversteekplaatsen. Deze oversteekplaatsen bevatten een verkeersdrempel en een stuk groen aan de zijkant. Dit moet het aantal egels dat verkeersslachtoffer wordt terugbrengen. In 2021 en 2022 werden vijftien stekelige diertjes slachtoffer.

Ook zou de toegang naar slootjes en andere soorten water moeten worden verbeterd. Meer dan veertig procent van de watergangen zou te steil zijn voor egels, waardoor de diertjes het water niet uit kunnen klimmen en dus verdrinken.

Ook kunnen bewoners volgens de onderzoeksresultaten van Claassens zelf veel doen om de egels te helpen. Op dit moment gebeurt dat nog weinig. Driekwart van de tuinen in Vlaardinger Ambacht zijn niet toegankelijk voor egels. Bewoners met een tuin kunnen daar verschil in maken door een gat van 13 bij 13 centimeter te maken, hier kunnen de egels doorheen kruipen om de tuin in te komen.

Wat de gemeente Vlaardingen met de voorstellen van Claassens gaat doen is nog onduidelijk.