advertentie
  • Schiedam

Vijfentwintig man met brommende kettingzagen snoeien de bomen, zodat jij geen tak op je hoofd krijgt

De lente komt er weer aan en dat betekent dat er volop aan de bomen gesnoeid wordt. Personeel van Irado is met kettingzagen op pad om de takken van bomen af te zagen. Het snoeien van de bomen is belangrijk volgens Martin van Staalduinen van Irado. “Treurwilgen groeien heel hard en er breken daardoor vaak takken af.”

Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

woensdag 07 februari 2024 16:05

Een brommende kettingzaag is duidelijk te horen vanuit de treurwilg die langs de Nieuwe Damlaan staat. Takken van vijf centimeter dik vallen naar beneden en worden bij elkaar gelegd door personeel van Irado, waaronder Van Staalduinen. “De bomen worden in de vorm van een kandelaar gezaagd.  Dan breken de takken niet meer af. Over drie jaar zijn de takken weer zo dik, dat wij de boom weer kaal moeten maken.”

Er zijn 25 mensen bezig met het snoeien van de bomen, waaronder Patrick. “Ik kort hem helemaal tot de stam af”, vertelt Patrick terwijl hij zijn kettingzaag opstart om de boom bij te werken. Zijn doel is om de bomen er netjes uit te laten zien. “Als je dan met je vrouwtje voorbij komt denk ik, dat heb ik gedaan. Dat geeft een goed gevoel.”

Versnipperen

“We proberen elke week alles weg te halen, maar dat gaat niet altijd. Het is soms te veel en dan laten wij het op plekken liggen waar het niet in de weg ligt”, zegt Van Staalduinen al wijzend naar een dikke stapel takken langs een fietspad. Al het omgezaagde hout krijgt een nieuwe bestemming nadat het is versnipperd. “Het versnipperde hout wordt opgevangen om snipperpaden aan te vullen, of het gaat naar de biomassacentrale waar er groene energie van wordt gemaakt.”