advertentie

DSW: ‘Eigen risico afschaffen, zodat iedereen op een gelijke manier toegang heeft tot de zorg’

Een van de onderwerpen die veel aan bod kwam in Den Haag tijdens de gesprekken over een nieuwe regering was het wel of niet afschaffen van het eigen risico. Nu het overleg afgelopen dinsdag is vastgelopen, zijn de gesprekken voorlopig stopgezet. Toch blijft het volgens zorgverzekeringsmaatschappij DSW een belangrijk onderwerp. En als het aan hen ligt, wordt het eigen risico dan ook afgeschaft.

Dennis Koorevaar

door Dennis Koorevaar

donderdag 08 februari 2024 14:31

"Wij willen het eigen risico afschaffen omdat we zien dat veel mensen hierdoor zorg gaan mijden," zegt directeur Aad de Groot. "Ze kunnen het eigen risico niet betalen en gaan bijvoorbeeld hun medicijnen niet ophalen bij de apotheek of willen niet worden doorverwezen naar het ziekenhuis." De Groot benadrukt dat dit juist kan leiden tot hogere zorgkosten, omdat medische problemen daardoor alleen maar groter kunnen worden.

Zelf eigen risico verlaagd

Om een statement te maken heeft de verzekeringsmaatschappij zelf het eigen risico al verlaagd van 385 naar 375 euro. Maar de vraag is: kan DSW dat zomaar doen, aangezien het eigen risico wettelijk is vastgelegd? “We hebben dat laten toetsen door de Nederlandse Zorgautoriteit en dat kan dus” zegt De Groot.

Het eigen risico is ooit bedacht om mensen bewust te maken van de zorgkosten en op die manier onnodige zorgvraag te voorkomen. Maar bij DSW zien ze juist dat mensen die zorg nodig hebben, zorg gaan mijden.

De wijken in

De Schiedamse zorgverzekeraar gaat sinds kort de wijken in, denk aan buurthuizen en bibliotheken, om mensen extra te informeren waar ze nu eigenlijk voor verzekerd zijn.

Mocht er in Den Haag uiteindelijk besloten worden dat het eigen risico niet wordt afgeschaft, dan is Aad de Groot voorstander om in ieder geval het vrijwillig eigen risico af te schaffen. “Zodat iedereen op een gelijke manier toegang heeft tot de zorg. Of je nu rijk of arm bent, ziek of gezond.”