advertentie

Sporthal Westwijk valt weer duurder uit: nog eens 2,7 miljoen euro nodig

Er is 2,7 miljoen euro extra nodig om de sporthal aan de Claudius Civilislaan in Vlaardingen West af te bouwen. Door onder andere prijsstijgingen is er extra budget nodig voor de afrondingsfase van de sporthal in de Westwijk. Ook asbest, een fietspad en minder rijksgelden leveren uiteindelijk een flinke financiële tegenslag voor de gemeente op.

foto: Siebe van der Ende
foto: Siebe van der Ende
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

vrijdag 09 februari 2024 14:32

Mei 2023 vroeg wethouder Proos al om ruim vier ton extra voor de hal. De aanleg van de sporthal is in de afrondende fase en moet in april 2024 worden opgeleverd. Volgens een woordvoerder van de gemeente wordt de laatste hand aan de nieuwe sporthal gelegd. “Momenteel wordt er nog hard gewerkt aan de dakbedekking, de zonnepanelen, de vloerbedekking en de inrichting.” De sporthal gaat het meest gebruikt worden door het College Vos en hand- en korfbalvereniging SC Twist. 

Verplaatsen van fietspad

De prijsstijgingen komen volgens het college door een samenloop van omstandigheden. Allereerst viel het vaststellen van de financiële middelen voor de bouw van de hal samen met het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Na het uitbreken van de oorlog stegen prijzen van bouwmaterialen exponentieel. Dat leverde een kostenstijging op van 1,1 miljoen euro. 

Ook het gebied rondom de sporthal moest flink op de schop voor het bouwproject. Niet al deze kosten waren begroot, zoals het verleggen van een fietspad, het aanpassen van een bouwweg en het verwijderen van nog niet ontdekte asbest. De kosten: 950 duizend euro. 

De kosten lopen voor de gemeente ook op door een lager uitvallende bijdrage vanuit de overheid, via de Specifieke uitkering stimulering sportregeling (SPUK). “Je weet nooit zeker of je de volledige SPUK-bijdrage krijgt. Daarom is de gemeente Vlaardingen uitgegaan van een kleinere bijdrage”, aldus een woordvoerder van de gemeente Vlaardingen. Uiteindelijk kreeg de gemeente alsnog minder dan vooraf verwacht. Dit leverde nog een gat in de begroting op: 800 duizend euro.   

Blaashal

Op dit moment sporten de school en sportvereniging in een witte opblaashal naast de nieuwe sporthal. De blaashal is door de gemeente gekocht voor 300 duizend euro. Dit om binnensporten alsnog mogelijk te maken, terwijl de nieuwe hal in aanbouw is. Na het afronden van het project aan de Claudius Civilislaan is de blaashal nog tien jaar lang bruikbaar om tijdelijk binnensporten mogelijk te maken, volgens de gemeente. 

De gemeenteraad moet het verzoek van wethouder Proos nog wel goedkeuren.