advertentie

Negeren rood kruis zorgt dagelijks voor gevaar: ‘Ik zie het vaak misgaan’

Jan van den Doel is weginspecteur bij Rijkswaterstaat. In de afgelopen jaren heeft hij al veel meegemaakt op de snelwegen in onze regio. Van aanrijdingen tot dieren op de weg, alles is wel voorbij gekomen. Jan ziet ook bij ongevallen dat veel mensen het rode kruis boven de rijbaan negeren. En dat is levensgevaarlijk volgens Van den  Doel, want een rood kruis is niet voor niks.

Dennis Koorevaar

door Dennis Koorevaar

vrijdag 09 februari 2024 16:02

“Mensen kijken vaak niet verder dan de auto voor zich,” zegt Jan. “Ze kijken dan niet wat er verder gebeurt en dat is gevaarlijk voor mensen die daar aan het werk zijn of voor de bestuurders die er met pech staan.”

En ondanks dat het rode kruis boven de rijbaan wordt aangegeven om het werkgebied van de verschillende hulpdiensten veiliger te maken, ziet Jan het nog dagelijks misgaan. “Ik heb het zelf gelukkig nog niet meegemaakt, maar ik weet wel dat het vaak en goed misgaat.”

Er wordt dan ook gehandhaafd op het negeren van het rode kruis. Bij Rijkswaterstaat zijn er een aantal boa’s die boetes uit mogen schrijven. De Officier van Justitie komt met de straf: de boetes beginnen bij 280 euro. Een rood kruis is niet voor niks en er wordt dan ook na een aantal overwegingen pas ingezet. “Reageer op tijd en gebruik niet een rijstrook met een rood kruis” zegt Jan.