advertentie

Drugs gevonden? Woning gesloten: ‘Het is een beetje eigen schuld, dikke bult’

De vondst van een drugskwekerij of bordeel in een woning kan leiden tot de sluiting van de woning. Als een woning wordt gesloten is dat de beslissing van de burgemeester. Daarbij wordt van alles in overweging genomen, zoals de aanwezigheid van kinderen en de druk op de buurt. Burgemeester van Schiedam Jules Bijl legt uit welke overwegingen hij neemt.

Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

vrijdag 09 februari 2024 16:19

“Wij krijgen gelijk bericht van de politie”, vertelt Bijl. “Dan moeten wij ons gaan afvragen of er reden is om de woning te sluiten. Die keuze maken wij samen met ambtenaren. Ook juristen kijken daar naar.”

De buurt

Voordat de burgemeester uiteindelijk de keuze maakt om een woning te sluiten, kijkt hij onder andere naar de impact op de buurt. “Als er dingen zijn gebeurd met cobra’s aan de deur, dan geeft dat onrust in de directe omgeving. Die kant moet ik ook afwegen.”

De dader

Bij sommige woningen waar sluitingen plaatsvinden zijn kinderen aanwezig. Dit neemt de burgemeester ook mee in zijn besluit om wel of niet te sluiten. “Als je door een sluiting een groot gezin met kinderen dupeert dan moet je daar anders over nadenken, dan wanneer het alleen om een pand gaat dat gehuurd is waar dingen gebeuren die niet m ogen.”

Toch wil Bijl benadrukken dat dit soort activiteiten grote gevolgen kunnen hebben voor onder andere een huurcontract. “Woonplus accepteert niet dat er kwekerijen in hun woningen zijn, dus dan wordt het huurcontract ontbonden. Het is een risicovolle sport.” Daarbij wil de burgemeester zeggen dat er niet zomaar vervangende woonruimte wordt gezocht voor mensen waarvan de woning is gesloten. “Het is dan wel een beetje eigen schuld, dikke bult.”