advertentie

Vlaardings monument aan de haven krijgt na zestig jaar nieuw leven

Het voormalige pand van de Visscherij Maatschappij Vlaardingen aan de Koningin Wilhelminahaven wordt na zestig jaar leegstand aangepakt. Samen met drie anderen heeft Jan Joanknecht het initiatief genomen om het pand stevig aan te pakken. “Wie wil er nou gaan huren in een pand wat twee tot vijf keer per jaar onder water staat?”

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

dinsdag 13 februari 2024 14:47

Voordat de eerste werkzaamheden konden beginnen aan het monumentale pand was er veel voorbereidend werk te doen. “Drie jaar geleden hebben we het gekocht. Sinds die tijd hebben we heel hard gewerkt. Na jaren van voorbereiding zijn we echt ontzettend blij dat de werkzaamheden in volle gang zijn. Dit is waar je het voor doet.” Uitvoerder Leo van der Post is erg enthousiast over het project. “Het leuke is om zoveel mogelijk in tact te houden van wat je voorvaderen gemaakt hebben. Onze reparatie moet zo klein mogelijk zijn.”

De ene na de andere brand

Joanknecht werkt sinds 1994 in de Vlaardingse KW-haven. “Ik vind dit het mooiste stukje Vlaardingen en daarom ging het me ook zo aan het hart dat wat er nog is behouden moet blijven.” Jaren geleden is er brand geweest in zijn andere pand, pal tegenover de Visscherij Maatschappij. Toen hij dat pand herstelde kreeg hij passie voor het restaureren van havenpanden. “De afgelopen tientallen jaren zijn er ontzettend veel panden afgebrand, omdat bijvoorbeeld zwervers binnensluipen en een vuurtje stoken. Dat gaat ook wel eens mis.”

Joanknecht hoopt dat de restauratie van dit pand zorgt voor inspiratie bij andere ontwikkelaars. Hij stelt dat een oplossing voor de hoogwaterproblematiek van cruciaal belang is. “Als je geen droge voeten hebt is het nagenoeg zinloos om een pand te restaureren.” Lianne van Kalken, wethouder Erfgoed, vertelt dat die plannen er inmiddels zijn. “Maar dat kunnen we als gemeente niet alleen. We zijn ook afhankelijk van de eigenaren van de panden. Het is eigenlijk doodzonde dat zo’n mooi stuk van onze stad zo aan het vervallen is.”

De gemeente Vlaardingen heeft in oktober een akkoord getekend met Walhout Civil om de hoogwaterproblematiek tegen te gaan. Er moet nog een definitief ontwerp komen in samenwerking met ondernemers en omwonenden in het gebied. Volgens de gemeente zal de hoogwateroplossing ‘in de periode 2024-2025’ worden gerealiseerd.