advertentie

Solidariteit in schubben: Haringbeeld als symbool van liefde en begrip

Het Haringbeeld aan de Westhavenkade in Vlaardingen is 'een teken van verbinding en liefde'. Jos Lukassen, initiatiefnemer van het beeld, merkt op dat er veel verdeeldheid en oorlog is in de wereld. Hij wil via het beeld, in aanloop naar Valentijnsdag, extra aandacht vragen voor de oorlogsslachtoffers in Oekraïne en de Gazastrook.

Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

dinsdag 13 februari 2024 18:50

In het beeld hangen inmiddels honderden schubben. Ze zijn geplaatst door mensen en organisaties uit allerlei hoeken. Ook getrouwde stellen en politieke partijen komen terug in het beeld. De schubben zijn gegraveerd met een eigen tekst of logo. “Je ziet hier een heleboel schubben hangen”, vertelt Jos, terwijl hij naar de schub van Bassie en Adriaan wijst. “Ik heb ze allemaal gesproken en alle schubben gegraveerd. Ik ken ook alle mensen die de schubben er in hebben gehangen.”

Ter ere van Valentijnsdag heeft Lukassen een speciale schub laten maken. “Deze heb ik laten maken om stil te staan bij de verdeeldheid in de wereld. Ik heb hierop geschreven: ‘Liefde waarheid en verbinding’. Eigenlijk wil ik vandaag stilstaan bij alle verschrikkelijke dingen die er gebeuren op deze wereld.”

“Laat je fotograferen met deze schub”, zegt Lukassen als hij naar de bronzen plak voor de slachtoffers in Oekraïne en de Gazastrook kijkt. “De leukste foto wint een gratis schub". Om kans te maken op de schub, tag @DitisTwee op Facebook of Instagram bij je foto van het Haringbeeld.