advertentie

Burgemeester tevreden over jaarwisseling, maar wel tienduizenden euro’s schade

Jules Bijl blikt tevreden terug op een rustige jaarwisseling in Schiedam. De Schiedamse burgemeester zegt dat in een brief aan de gemeenteraad. Toch had de jaarwisseling volgens hem ook een keerzijde.

De brandweer in actie in de Bernardus Ijzerdraatsingel, foto: Flashphoto 1-1-2024
De brandweer in actie in de Bernardus Ijzerdraatsingel, foto: Flashphoto 1-1-2024
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

woensdag 14 februari 2024 14:11

Hoewel de jaarwisseling overwegend rustig verliep, waren de hulpdiensten wel druk met het blussen van branden in Schiedam. "Het is positief dat er geen grote ordeverstoringen waren, maar we moeten wel de balans opmaken van de geleden schade," voegt de burgemeester toe. Er zijn volgens Bijl veel auto- en scooterbranden geweest tijdens de jaarwisseling. De branden vonden vooral plaats in Groenoord en de Woudhoek. De brandweer kreeg in Schiedam 63 meldingen, er moest 24 keer uitgerukt worden.

Ook gemeentelijke eigendommen hadden het zwaar te verduren in Schiedam. Er werden onder andere 43 afvalbakken opgeblazen. Ter vergelijking: tijdens de vorige jaarwisseling waren dat er achttien. De totale schade aan eigendommen van de gemeente: €72.679,86. Bijna één euro per Schiedammer.

Vuurwerkverbod

Sinds 2020 geldt er in Schiedam een afsteekverbod voor consumentenvuurwerk. Burgemeester Bijl spreekt niet over het effect van de maatregel. Wel laat hij weten dat de vuurwerkshow vanaf het dak van het Theater aan de Schie gewaardeerd werd door aanwezigen.

In de wijken waren bewoners actief om de gemeente te informeren over overlast. De burgemeester is blij met de betrokkenheid van de bewoners. “Mede door hun inbreng kregen we een beter beeld van de situatie in de verschillende wijken. Ik dank deze wijkbewoners.”