advertentie

Maatregelen na 19 ongevallen in zes weken tijd in 'horrorbocht'

De beruchte bocht op de A20 richting de Beneluxtunnel, inmiddels ook bekend als de "horrorbocht", krijgt extra waarschuwingsborden. Bestuurders hebben herhaaldelijk gemeld dat hun voertuigen onbestuurbaar werden in de bocht ter hoogte van de gemeentegrens Schiedam-Vlaardingen op het knooppunt Kethelplein wat resulteerde in een aantal eenzijdige ongevallen met gewonden.

Maatregelen na 19 ongevallen in zes weken tijd in 'horrorbocht'
Foto (archief) en bron: Flashphoto
redactie

door redactie

woensdag 14 februari 2024 19:32

Ook deze dinsdagmorgen was het twee keer raak. Rond 06:00 uur én om 07:20 uur wisten bestuurders de auto niet binnen de witte lijnen te houden met een ongeval tot gevolg.

Volgens onderzoeksresultaten van Flashphoto hebben zich in de periode van 1 januari 2024 tot en met 14 februari 2024 minstens 19 ongevallen voorgedaan waarbij een bergingsbedrijf ter plaatse is gekomen om auto's te bergen. Deze cijfers zouden slechts het topje van de ijsberg kunnen zijn, gezien berichten dat enkele betrokkenen na een eenzijdig ongeval zijn doorgereden zonder de komst van hulpdiensten af te wachten. Bij het verzamelen van de cijfers is gebruik gemaakt van openbare bronnen. Er is specifiek gekeken naar ongevallen, pechgevallen zijn uitgesloten.

foto2

Nat wegdek

Uit de resultaten is gebleken dat op specifieke dagen meerdere ongevallen zijn geregistreerd. Het heeft er alle schijn van dat de weersomstandigheden een rol spelen. Alhoewel het weerbeeld niet van alle genoemde data is onderzocht, is van meerdere ongevallen vast komen te staan dat er sprake was van een nat wegdek.

Stroefheidsmetingen

Rijkswaterstaat (RWS), de overheidsinstantie belast met het beheer van de snelwegen, voert met enige regelmaat stroefheidsmetingen uit op de snelwegen. Met deze metingen wordt gekeken waar zich eventueel gladde weggedeelten bevinden, vooral tijdens slechte weersomstandigheden.

Rijkswaterstaat heeft desgevraagd aan Flashphoto laten weten dat het bewuste traject de aandacht heeft en dat recentelijk een stroefheidsmeting heeft plaatsgevonden. De meest recente meting van 24 januari 2024 liet geen afwijkende meetresultaten zien. “Beide rijstroken zijn gemeten en voldoen aan de normen die RWS hanteert”, aldus de woordvoerder.

Extra waarschuwingsborden

In een schriftelijke reactie laat RWS weten dat er wel extra borden geplaatst gaan worden aan de linkerzijde van de bocht om weggebruikers te attenderen op slipgevaar. Aan de rechterzijde van het weggedeelte waren de borden al aanwezig. De extra borden met een snelheidsadvies worden uiterlijk donderdagavond 15 februari geplaatst.