advertentie

ProRail waarschuwt voor door rood licht rijden bij spoorwegovergang waar al meerdere doden vielen

"We hebben getest met flitspalen om te kijken of mensen minder door rood rijden". Op het moment dat Martijn de Graaf, woordvoerder bij ProRail, de zin uitspreekt, fietst er iemand door het rode licht. Om dit soort situaties te voorkomen wordt er gekeken of er bij de spoorwegovergang aan de Kandelaarweg in Schiedam, waar al meerder doden vielen bij ongelukken, ook een flitspaal kan worden geplaatst.

Dennis Koorevaar

door Dennis Koorevaar

donderdag 15 februari 2024 14:16

"Het is gewoon gevaarlijk. Machinisten die schrikken en we zien dat het plaatsen van flitspalen gewoon werkt." Daarbij vertelt Martijn dat ze tijdens de test van 2,5 jaar 2.650 mensen op de bon hebben geslingerd. Een boete kan voor de automobilisten al snel oplopen tot 230 euro. "Bij deze doe ik dan ook de oproep om niet door het rode licht te rijden. Naar deze overweg zijn we ook aan het kijken om te zien of de situatie anders kan. Maar die gesprekken lopen nog."

En behalve voor het snel nog even door het rode licht rijden, kun je ook een bekeuring krijgen als je na het passeren van de trein te vroeg het spoor oversteekt.

Dodelijke ongevallen

De afgelopen jaren zijn er al meerdere ongelukken met dodelijke afloop gebeurd op diezelfde spoorwegovergang. Het is de laatste gelijkvloerse overgang op het traject Dordrecht - Leiden. Er waren plannen om de overgang te ondertunnelen. De gemeente Schiedam pleit al langer voor maatregelen om de oversteek veiliger te maken.

f690a3418b2cf575972c2267e1993d04 XL

Vier jaar geleden stonden stonden er bij de overgang borden met de uitnodiging om mee te denken over de veiligheid van de overweg. foto: Flashphoto