advertentie

Zes jaar cel voor Schiedamse kelderboxverkrachter: 'meisjes hoeven nu niet meer over hun schouder te kijken'

Zelf ontkent hij, maar de rechtbank heeft geen twijfel: Marcel B. (53) is de man die in 2010 in Schiedam en Vlaardingen in drie weken tijd twee meisjes verkrachtte. De Schiedammer gaat zes de jaar cel in, oordeelde de rechtbank donderdag. Hij loopt dertien jaar na de verkrachtingen tegen de lamp als de politie een speciaal gemaakt hologram inzet.

Zes jaar cel voor Schiedamse kelderboxverkrachter: 'meisjes hoeven nu niet meer over hun schouder te kijken'
archief: Twee
redactie

door redactie

donderdag 15 februari 2024 16:45

"De rechtbank neemt het u bijzonder kwalijk dat u al die tijd heeft gezwegen", zegt de rechter. "De slachtoffers leefden al die tijd in angst dat ze u nog een keer konden tegenkomen. U heeft gezegd dat u ze wist te vinden als ze zouden praten." Dat de meisjes met 13 en 15 jaar erg jong waren en dat B. ze bedreigde met een mes levert, hem een extra zware straf op.

Een 15-jarig meisje kan wegvluchten

Twee weken geleden eiste justitie acht jaar celstraf. Dat de Rotterdamse rechtbank toch tot een lagere straf komt, is omdat een poging tot verkrachting niet kan worden bewezen. Een paar uur na de verkrachting van het 13-jarige meisje zou B. aan een ander meisje om een fietspomp hebben gevraagd. Als ze die - in een kelderbox van de flat waar ze woont - geeft, laat hij ook aan haar een mes zien. Het 15-jarige meisje kan wegvluchten. "Dit doet niets af aan de betrouwbaarheid van haar verklaring of de impact die het op haar heeft", zegt de rechter daarover.

Het belangrijkste bewijs voor de veroordeling zijn DNA-sporen van B. op intieme lichaamsdelen van de twee verkrachte meisjes. Volgens de rechtbank is het vrijwel onmogelijk dat die van iemand anders afkomstig zijn. Verder komen ze overeen met de verklaring die de meisjes in de zomer van 2010 geven aan de politie.

Van school gevolgd door onbekende man

Na een dag op school worden ze gevolgd door een onbekende man. Hij gaat met ze mee de kelderbox in. Daar laat hij een mes zien, dwingt hij ze hun kleren uit te doen en verkracht de meisjes. Een van de meisjes heeft schaafwonden op haar schouder. Ze zegt dat ze door B. over de grond is gesleept.

"Ik vind het een mooie uitspraak", zegt advocaat Nelleke Stolk die de drie slachtoffers bijstond. "Het is wel jammer dat de poging tot verkrachting geen straf oplevert. Maar de rechter heeft het goed gemotiveerd. Maar het meest belangrijke: voor de meisjes van toen is het nu klaar. Ze hoeven niet meer over hun schouder te kijken."

Lange tijd op dood spoor

De zaak uit 2010 leek lange tijd op dood spoor te zijn beland. Als het coldcase-team van de politie meer dan tien jaar later het onderzoek opnieuw opent, maakt het gebruik van een nieuwe techniek: het maken van een levensecht hologram. Dat is te zien op billboards, tv en de weekmarkten van Vlaardingen en Schiedam.

Een oud-collega van B. herkent hem en tipt de politie. Als de B. wordt uitgenodigd voor een vrijwillig DNA-onderzoek is er een match. Hij wordt aangehouden. Zijn vonnis hoort hij donderdag ogenschijnlijk onbewogen aan. Als hij onder politiebegeleiding de rechtszaal verlaat op weg naar het cellencomplex leest hij aandachtig door het vonnis dat hem zojuist is aangereikt. "U had alleen oog voor uw eigen lustgevoelens, u had geen oog voor de gevolgen voor de slachtoffers", heeft de rechter een paar minuten eerder tegen hem gezegd.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond