advertentie

Extra waarschuwingsborden geplaatst in 'horrorbocht' snelweg

De beruchte bocht van de A20, waar 19 ongevallen in zes weken tijd plaatsvonden, is voorzien van extra waarschuwingsborden. Bestuurders hebben herhaaldelijk gemeld dat hun voertuigen onbestuurbaar werden in de bocht ter hoogte van de gemeentegrens Schiedam-Vlaardingen op het knooppunt Kethelplein, wat resulteerde in een aantal eenzijdige ongevallen met gewonden.

Extra waarschuwingsborden geplaatst in 'horrorbocht' snelweg
Foto en bron: Flashphoto
redactie

door redactie

vrijdag 16 februari 2024 17:03

Vanaf vandaag worden automobilisten ook op de linkerrijstrook tweemaal gewaarschuwd voor het naderen van de bocht richting de A4 en de Beneluxtunnel. Volgens Rijkswaterstaat dé manier om het aantal ongevallen drastisch te verminderen. Opmerkelijk is dat het verkeer wat vanaf de toerit Schiedam-Noord de snelweg oprijdt, geen enkele waarschuwing voorgeschoteld krijgt. De borden staan vóór de toerit.

Bocht in top 5

De bewuste bocht staat in de top-5 van bergingsbedrijf Barendregt, als het gaat om het aantal incidenten op één specifiek deel van de snelweg. Het aantal getelde ongevallen vanaf 1 januari 2024 loopt richting de twintig. Flashphoto heeft Rijkswaterstaat daarom een aantal vragen gesteld over de kwaliteit van het wegdek. Wie met regelmaat gebruik maakt van de bocht is het opgevallen dat er een kleurverschil waarneembaar is tussen de linker- en rechter rijstrook. Dit kan verklaard worden doordat de rechterrijstrook enige tijd geleden is voorzien van een nieuwe laag asfalt. Dit is niet gebeurd met de linkerrijstrook.
Er zijn geen cijfers bekend van ongevallen waarbij de automobilist gebruik maakte van de linkerrijstrook. Het is wel vast komen te staan dat er tenminste een aantal eenzijdige ongelukken ontstaan zijn nadat de bestuurder op de linkerrijstrook ineens geen controle meer had over zijn auto, met als gevolg een ongewilde ontmoeting met de vangrail.
Rijkswaterstaat bevestigt dat de linkerrijstrook niet voorzien is van een nieuwe laag asfalt. "Deze rijstrook vertoonde minimale schade waardoor het niet nodig was om deze opnieuw te asfalteren", aldus de woordvoerder.

Nattigheid

Er zijn veel meer baanvakken te vinden waarbij alleen het asfalt van één rijstrook is vervangen. Mogelijk speelt de A4 hier een rol in, denkt Flashphoto. De bocht loopt onder de A4 vanuit Den Haag door. Kan het zijn dat regenwater van de A4 op het wegdek van de onderliggende bocht op de A20 terecht komt, waardoor extra gladheid ontstaat? Wie langs de Hargalaan rijdt, is het vast opgevallen dat het fietspad altijd nat is door water, afkomstig van de bovengelegen snelweg. Kan een vergelijkbare situatie zich ook voordoen in de bocht?

Deze theorie is voorgelegd aan Rijkswaterstaat. In een reactie laat de woordvoerder weten dat dit nog niet eerder is onderzocht en nader bekeken zal worden.