advertentie

Gemeente verwacht ‘kleurrijke en nette’ Hoogstraat met geveltuintjes, maar ondernemers uiten zorgen

De geplande geveltuintjes op de Schiedamse Hoogstraat zijn het gesprek van de dag en niet alleen in positieve zin. Bewoners en ondernemers uiten hun zorgen over de plannen van de gemeente, waarbij de verwachting wordt uitgesproken dat bewoners zelf de boel netjes gaan houden.

Lizzy Brocaar

door Lizzy Brocaar

vrijdag 16 februari 2024 17:34

"Wij kijken of de planten passen bij de gevel en bij de locatie, want dat kan schaduw of halfschaduw zijn. En daar houden wij rekening mee," legt Karin Vermeer, projectleider van de gemeente Schiedam uit. Hoewel eerder werd gedacht aan plantenbakken, kiest de gemeente nu voor geveltuintjes, omdat ze deze netter vindt ogen. "De geveltuintjes worden veertig centimeter breed, dat is niet zo breed. De rijbaan en de loopstroken blijven goed beloopbaar en fietsbaar”, vertelt Vermeer.

Het onderhoud van de tuintjes wordt de eerste twee jaar verzorgd door een groenaannemer. "De geveltuintjes die zelf eerder aangelegd zijn in de Hoogstraat mogen blijven," voegt Vermeer toe. "We maken die ook veertig centimeter diep en krijgen een muurtje, zodat alle tuintjes er hetzelfde uitzien, behalve de beplanting."

Wie als ondernemer of bewoner van de Hoogstraat zelf ook een geveltuintje wil: aanmelden kan tot uiterlijk 29 maart via hoogstraat@schiedam.nl.