advertentie

Van IJmuiden naar Vlaardings stadsstrand: ‘Deze vuurtoren zal nooit vergaan'

De oude dame, de iconische vuurtoren(kap) van Vlaardingen wordt momenteel nieuw leven ingeblazen door de Stichting Vrienden van de Vuurtorenkap. "Straks kan iedereen hier vergaderen met het allermooiste uitzicht van Vlaardingen," aldus bestuurslid Floris Duifhuijsen.

Milou op ten Berg

door Milou op ten Berg

donderdag 22 februari 2024 16:23

Op het stadsstrand raast een gure wind, maar binnenin de vuurtorenkap heerst een knusse en warme sfeer. "Deze winter hebben we veel werk verricht aan de kap, zodat deze dienst kan doen als vergaderruimte," vertelt Duifhuijsen, terwijl hij trots de gerenoveerde ruimte laat zien.

Volgens Duifhuijsen heeft de vuurtorenkap al een heel leven achter de rug. "Ze werd gebouwd in 1878 in IJmuiden. Na honderd jaar trouwe dienst moest de kap van de vuurtoren vervangen worden. De oude kap vond haar weg naar Vlaardingen en kreeg een nieuw thuis op De Joon." Later verhuisde de oude dame naar een plek naast de witte villa aan de Oosthavenkade. "We zagen haar daar wegkwijnen en besloten haar te omarmen," vertelt Duifhuijsen.

De stichting besloot toen de kap te verplaatsen naar het stadsstrand. Hoewel deze locatie niet haar laatste rustplaats zal zijn, verzekert het bestuurslid dat de vuurtoren nooit zal vergaan. "Uiteindelijk zullen hier woningen verrijzen en zal de toren moeten wijken, maar gelukkig is ons al toegezegd dat we elders een plek krijgen. Deze vuurtoren zal altijd voortleven."