advertentie

Twee jaar oorlog in Oekraïne maar Stichting Spoetnik zamelt al 31 jaar hulpgoederen in

Huishoudelijk materiaal, speelgoed, nieuwe laarzen, maar ook pallets met sokken en hele bankstellen staan in de loods bij Stichting Spoetnik in Vlaardingen. De stichting die 31 jaar geleden begon, nadat Beja Kluiters via haar schoonmoeder hoorde en uiteindelijk met eigen ogen zag hoe het er toen al aan toe ging in Oekraïne.

Dennis Koorevaar

door Dennis Koorevaar

vrijdag 23 februari 2024 17:13

“We zijn in 1989 voor het eerst naar Oekraïne gegaan”, vertelt Beja. Twee jaar later werd het land onafhankelijk en werd er na eerst een afwijzing toch om haar hulp gevraagd. “Toen zijn we een vrachtwagen gaan laden en hebben we het daar naar toe gebracht.”

24 februari is het precies twee jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. In de tussentijd zijn er al veel goederen en hulpmiddelen richting het getroffen gebied vertrokken vanuit Vlaardingen. De afgelopen drie weken zijn er opnieuw spullen ingezameld. Volgende week vertrekt de derde vrachtwagen dit jaar om de spullen die kant op te sturen.

Zelfs de kat vlucht

“We hebben daar en in Rusland familie wonen. Maar je kunt er niet met elkaar over praten. De Russen krijgen namelijk andere informatie dan de Oekraïners.” Verder vertelt Beja dat zelfs de kat van een nicht bij het horen van het luchtalarm al naar binnen vlucht.

Voorlopig is alle hulp nog hard nodig in het oorlogsgebied. Zo vindt ook een vrouw die wat speelgoed kwam brengen. “Ik moet me ook afsluiten voor de situatie, want je zou er depressief van kunnen worden.”