advertentie

Leven in Mrija, tijdelijk toevluchtsoord voor Oekraïense vluchtelingen

Heel het land was in rep en roer toen Rusland precies twee jaar geleden Oekraïne binnenviel. Vlaardingen begon enkele maanden later met het bouwen van Mrija, een tijdelijke wijk waar op dit moment duizend Oekraïense wonen. Één van hen is Tetania.

Milou op ten Berg

door Milou op ten Berg

zaterdag 24 februari 2024 12:52

“De ambitie is dat dit een gewone wijk in Vlaardingen moet voorstellen,” zegt Leonieke Schouwenburg, locatiemanager van Stichting Inclusia. Maar helemaal normaal is deze wijk volgens haar niet. “Er wonen mensen die uit een oorlogsgebied komen, die hun hele leven hebben moeten achterlaten. De meeste hier hebben heel veel traumatische gebeurtenissen meegemaakt.”

Tetania woonde samen met haar dochtertje in Charkov. “Mijn dochtertje wil in Nederland blijven wonen,” vertelt ze. “Ze wil niet terug naar Oekraïne. Ze vindt Nederland leuker.” Tetania’s dochter gaat in Nederland naar school. “In Charkov kon zij niet met andere kinderen spelen en zaten we hele dagen in de schuilkelder.”

De gemeente geeft aan dat Oekraïense mensen die gevlucht zijn voor de oorlog in hun land tot uiterlijk media 2026 in Mrija kunnen wonen.  Dat maakte de toekomst voor Oekraïners volgens Schouwenburg onzeker. “Niemand weet hoelang de oorlog nog zal duren. Heel veel gezinnen die hier wonen komen uit de Donesk-regio, die nu ingenomen is door Rusland.”

Tetania en haar dochter proberen zo normaal mogelijk te leven in Mrija. “Ik ben heel blij dat ik hier woon. Ik hoop dat de oorlog snel voorbij is, want niemand zou moeten leven in een land in oorlog.”