advertentie

Opgedofte honden strijden in Schiedam om de landelijke titel: 'Hij is ook wel gewoon lekker hond'

Honderden honden en hondjes zijn met hun baasjes het land afgereisd om kans te maken op een bijzondere eretitel: hond van het jaar. In de Schiedamse Margriethal worden voor de wedstrijd honden nog snel klaargestoomd. Poedelbazen spuiten bussen haarlak op de poedels, medewerkers ruimen angstplasjes op en onder daverend applaus betreden de duo’s de spotlights.

Markus Burger

door Markus Burger

zaterdag 24 februari 2024 18:41

“Hij vindt het een feest om door die ring te lopen en dat iedereen naar hem kijkt”, vertelt de stralende Josee Sales, eigenaar van de Afghaanse windhond Lodewijk. “Dat geeft mij dan ook een adrenaline rush om daar dan sámen van te genieten.” Haar hond, die hetzelfde kapsel als zijn baasje heeft, dingt vaker mee met hondenshows. En wint ook vandaag weer prijzen.

Honden fokken is niet alleen maar pracht en praal. De gevolgen van inteelt zijn soms nare genetische defecten. De inzet van de organisatie, raad van beheer – houden van honden, is dan ook duurzaam fokken. Dat is van groot belang volgens directeur Rony Doedijns. “Een hond koop je niet voor vijf jaar.” Hij omschrijft het als een gezinsgenoot die je koopt, en die soms wel 15 jaar meegaan.

De balans waar tijdens het fokken naar gezocht moet worden is die tussen mooi en gezond. “Die balans is volgens mij heel duidelijk”, beargumenteert de directeur. “Bijvoorbeeld als het gaat om de chihuahua, wat al een heel klein hondje is, maar als je de rasstandaard leest dan hebben ze een bepaald gewicht en grootte nodig.” Met die standaard probeert de organisatie toe te zien op de gezondheid van de dieren. Met het doorfokken naar extremen nemen de genetische defecten toe.

Tijdens de show kijkt de jury van keurmeesters ook naar de band tussen hond en baas. Bij Lodewijk en Josee is dat een band die niet alleen ontstaan is in de showbusiness. “Naast dat het een showhond is doen we ook hele actieve dingen zoals verschillende hondensporten en elke dag lopen we lekker door het bos. Dus het is niet alleen het mooie plaatje, hij is ook gewoon lekker hond.”

De winnaar van de wedstrijd is Labrador retriever Lab.